Za tajomstvom ríše Chetitov přehled

Za tajomstvom ríše Chetitov
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143010/bmid_za-tajomstvom-rise-chetitov-Ygy-143010.jpg 5 85 85

„Tí Chetiti nás mozu zaujímať z dvoch dovodov. Jednak sú to prííbuzní, aj keď trocha vzdialenejší, ale hlavne: aj československá orienntalistika sa zaslúžila o to, že po tisícročiach vobec prehovorili. Za osudmi útočných šíkov filológov, archeológov, orientalistov, ale tiež cestovatel'ov, misionárov, diplomaatov .a roznych amatérov sa vydal Vojtech Zamarovský. Napísal populárno-náučnú knihu, akých je u nás stále málo ... Z množstva materiálu zvolil autor šťastne taký, ktorý čitatel'a priam vťahuje do prostredia pracovní majjstrov starých písem, do stratených maloázijských dedín, na univerzitné katedry i do sféry sympátií a nenáviistí, do stredu polemických bojov. Autor skrátka našiel pravú mieru. Predkladá informácie, niekedy naaozaj románového rázu, vecne, živým jazykom, so vzácnym zmyslom pre ich súvislosti. Kde može, dáva slovo vedcom. Nadto však zaujíma k udalostiam a k I'uďom okolo nich vlastné stanovisko. Portréty z galérie báádatel'ov oživuje úsmevnými historrkami. Tá, čo Iíči, ako sa Hrozného nadriadený, nepríliš osvietený naddporučík Kammergruber dostal do chetitológie, dokonca patrí do rodu švejkovských epizód. Právom vyhradil V. Zamarovský takmer polovicu knižky Bedřichovi Hroznému. V kaapitolách, ktoré mu venoval, sa laik dozvedá veci, o ktorých nemal pootuchy. Okrem výborne spracovaného životopisu si prečíta i názorné poučenia o starých písmach, aby mphol lepšie sledovať Hrozného pracovný postup. Autor síce s chuťou Iíči dobrodružné hl'adania, s radosťou referuje o Hrozného medzinárodných úspechoch, nezamlčuje však ani bádateľovo blúdenie a omyly, ktoré vznikali a prežívali sa vtedy, keď »zlyhala záchranná brzda vedy, kritika«. Tak zrozumitel'ný prehl'ad vedeckých aktív a pasív nášho priekopníka chetitológie sa bežnému čitatel'ovi dostáva do rúk po prvý raz.“ LITERÁRNí NOVINY, roč. 1962, č. 9. (M. Rektorisová)... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Za tajomstvom ríše Chetitov. Přihlašte se a napište ho.

LordByron
08.08.2024 5 z 5

Lepšia kniha na túto tému h nás určite vydaná nebola a zrejme ani nebude.
Dokonca by som povedal, že lepšiu nemajú ani nikde v zahraničí (kto sa zamyslí pochopí prečo).
Chetiti ostávajú tak trošku v tieni Egypta či Babylonu pritom ich dejiny, jazyk, spoločnosť a kultúra ponúkajú veľa zaujímavého.
Zamarovský krok za krokom opisuje ich objavenie, rozlúštenie ich reči a všetko čo o nich dnes vieme.
A naučíte sa aj niečo z ich jazyka : )
Vtipu tiež nie je málo : )
Jediné čo ma mrzí, že knižka nie je aspoň trikrát dlhšia a nedozviem sa toho ešte viac : )
Od detstva som ju čítal aspoň tisíc ráz - a určite ešte tisíc raz budem.

Hyaenodon
19.07.2024 4 z 5

Velmi zábavný přehled objevování Chetitů a odhalování tajemství jejich písma. Na tomto příběhu se ani za 60 let od vydání knihy nic nezměnilo. Věřím, že dnešní znalosti o této kultuře už budou obsáhlejší, ale za to Zamarovský ani jeho kniha nemohou.

StanLeee
07.12.2023

Jak je uvedeno níže, čtivě podaná kniha kombinující prvky popularně naučné knihy a biografie Bedřicha Hrozného. Zatímco v případě nástinu chetitských dějin a jejich písma, včetně samotného odkrývání a "dešifrování" dobových pramenů je čtenáři předkládáno množství slepých uliček výzkumu a nutnost vytrvat, v případě osobnosti Bedřicha Hrozného jsou mimo zapálení pro danou problematiku prezentovány také vlastnosti, z nichž by se značná část současného akademického prostředí, vrcholných akademiků nevyjímaje, měla vzít příklad. A to jak z hlediska výzkumného, tak z hlediska přístupu k jiným.

Kniha Za tajomstvom ríše Chetitov v seznamech