Za trest přehled

Za trest
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/543135/bmid_za-trest.jpg 4 16 16

Únosce dostane výkupné a těší se, až zmizí, ale oběť mu do toho hodí vidle. Zamilovala se a odmítá ho opustit, a tak se s touhle komplikací musí hrdina popasovat, protože plán ještě není u konce.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Za trest. Přihlašte se a napište ho.

Veju007
18.11.2024 4 z 5

Viděli jste to reelsko “Tohle jsem četla, ti únosci se do nás zamilují? I nějak takhle se dá shrnout tahle knížka.

Únosce dostane své peníze a slečnu unesenou již nepotřebuje. Jenže ta se stihla zamilovat, odmítá odejít a komplikace je na světě. A je fakt za trest!

Velice svižný a dobrodružný příběh, který zhltnete za jedno odpoledne a pěkně se u toho zasmějete! David jako bývalý voják a Alice, dcera miliardáře a možná tak trochu mafiána, jsou dvojka, která se neustále pošťuchuje a soutěží v tom, kdo je šílenější.

“Jak bych se ti líbila nejvíc?
“Mrtvá.

Je to v podstatě typický akčňák jako se Stathamem, Willisem nebo Schwarzíkem, akorát že na papíře. Přestřelený, ulítlý, plný krve, honiček, střelby a prostě trošku přitažený za vlasy. Přesně to jsem čekala, přesně to jsem dočkala a tak jsem spoko.

TetaMadla
12.11.2024 4 z 5

(SPOILER) RECENZE: Aleš Černý – Za trest

(POZOR SPOILER!)
Prosím vás, pokud vás někdy napadne – ať už z jakýchkoli důvodů – unést dceru jednoho z nejmocnějších mužů planety, nezapomeňte mít připravený dobrý plán B pro případ, že se plán A podělá. Třeba proto, že se do vás unesená zamiluje.
Výchozí situace svižného příběhu Aleše Černého je tedy jasná. Drsňák David, původem Čech, má na krku rukojmí, pěknou a sexy miliardářskou fiflenu Alici. Výkupné dostal, ale ouha – Alice se ho nechce pustit. A už vůbec nechce jít zpátky domů. Oznámí Davidovi, že spolu mají vztah a že ho už neopustí. Marně ji únosce přesvědčuje, že ji buď zabije, nebo někde opustí, protože ona pro něj představuje přítěž.
Nuda, říkáte si. Normálka Stockholm, no, těch už bylo.
Jenže tenhle příběh je přece jen jiný. Především způsobem vyprávění. Humorem – zpočátku jsem se bezostyšně smála nahlas. (Jak bych se ti nejvíc líbila? – Mrtvá.)
Trápení působí Davidovi překvapivě nejen Alice, ale hlavně – on sám. Drsoň s profesionálním výcvikem z osobní gardy prohnaného Alicina tatíčka, s dobrým důvodem k pomstě na témže, podléhá beznadějně půvabům krásné rukojmí a krůček po krůčku couvá do defenzívy. Je nabíledni, že postoupená území už nikdy zpět nezíská.
Když tatíček vypíše neuvěřitelnou odměnu na Davidovu hlavu (ano, čtete dobře, nikoli za záchranu dcerušky!), ocitají se ti dva na trvalém útěku. Není tu nouze o tvrdé nemilosrdné bitky, David se s nikým moc nemaže, ale nešetří se ani sexem, kupodivu (k mému potěšení) nijak příliš naturalisticky popisovaným. Někdy je oboje v jediné scéně, zejména – ne, nebudu to prozrazovat, tuhle morbiditu si musíte vychutnat sami!
Jak stoupá Davidovo přesvědčení o tom, že jeho nevyžádaná partnerka je šílená, ale i vědomí, že jí stále více podléhá, čtenáři začne vrtat hlavou: to není možné. Ona si s ním jen hraje. Ajajaj, Davide, ty na to dojedeš, ty nevíš, co ženská dokáže! Jenže – zdá se, že to tak není. Společně s Davidem užasle konstatujeme, že Alice ho asi vážně miluje. Nebo že by byla ještě prohnanější?
Zběsilý útěk, kdy se všechny původní plány zhatí, zatímco ty náhradní se podělají, nabírá na tempu a na šílenosti, akce stíhá akci až k nezbytné závěrečné superscéně, tak jak to má být.
Vyprávění je svižné, odsýpá, čte se dobře. Přesto mám několik výhrad.
Jako první mě mrzelo, že se zvyšujícím se procentem sexu postupně poněkud ubylo humoru a ke slovu přišla drsnější stránka vyprávění.
Místy jsem měla pocit nelogičnosti jednání – například ve scéně, kdy Alice stopuje chryslera. Tam se nabízelo úplně jiné řešení. Tvrďák a bojovník sice schytá nespočet ran v bitce a ani neškytne, ale když Alice použije peroxid, je z toho celý hin. Takových drobností je v knize více.
Pak mi taky ne zcela seděla rychlost, s jakou chlapák jako David podléhá ženským svodům. Z přítěže se rukojmí stane Alicí až příliš snadno…
Čemu jsem ale opravdu uvěřit nemohla, byla supermanská dokonalost hlavního hrdiny. Porazí každého, koho neporazí, s tím se domluví, nechá se prostřílet, ani nemukne… a když si nakonec ještě sedne ke klavíru, musela jsem se už začít smát. To už byl hotový Bob Saint Claire z Muže z Acapulca. Jenže to byla parodie! Pokud autor zamýšlel svůj příběh psát jako parodii, pak je geniální, protože já jsem ji nerozeznala.
Ať tak či tak, kniha Za trest je opravdu jízda, jakkoli nerada ten výraz používám. Děj frčí, obsahuje humor, akci, sex, romantiku, zkrátka všechno, co má takové vyprávění mít.
Číst Za trest tedy určitě nebylo za trest. Příznivcům tohoto žánru docela určitě udělá radost.
85%
****

10. října 2024

Terva
04.11.2024 4 z 5

„Křičel jsi ze spaní
a párkrát ses po mě ohnal.“
„To je mi líto.“
„Že jsi mě vzbudil?“
„Že jsem se netrefil.“

„Nemůžeš mě tu nechat, já tě přece miluju!“

Druhý příběh z pera Aleše Černého je z jiného žánru než byla kniha „Na hraně apokalypsy“. Zůstal humor, ale ztratilo se to postapo a sci-fi. A s Hardingovou (jmenuju se Alice!) je to skoro horor. Ve své podstatě bych řekl, že je to road movie horor. Protože když do nějakého příběhu hodíte zamilovanou ženu, udělá vám ze života peklo. Hardingová se zpočátku (vlastně až do konce) snaží to peklo utvářet. A to prý nemá ráda násilí. Tak že jsem hned od začátku fandil hlavnímu hrdinovy, (i když to byl vlastně únosce) a přál jsem si, aby jí už konečně zastřelil.

Citát: Ještě jednou mi řekni broučku a už tě nikdy nikdo nenajde.

Stockholmský syndrom je svině, ale ještě větší průser je, když ten syndrom pomalu dostává hlavního záporáka. Pak z toho vzniká něco jako láska a vše se hroutí. Dokonce i ten sex se stává zvrácenější a někdy až takový nucený. (Mimochodem ta bizaro -sex scéna ve stanu mi moc nesedla) A ačkoliv jsem si tuto jízdu užíval, přesto bych některé dialogy vynechal nebo trochu upravil. Dostával jsem někdy pocit, že už jsem něco podobného nebo stejného četl o pár stránek dozadu. Jako celek to však funguje. No a na konci už je po romantice, protože to je plné krve, nářku a pláče. Ne zrovna v tomto pořadí.

Citát: Scházela mi stejně jako mi předtím překážela.

Třpytivá, Druhá strana řeky a další knižní novinky (40. týden)

29.09.2024

Nemůžeš mě tu nechat, já tě přece miluju!

Mrtví obyčejně strach nemívají.

Ještě jednou mi řekni broučku a už tě nikdy nikdo nenajde.

Více citátů z knihy najdete u autora.

Kniha Za trest v seznamech

česká literatura dobrodružné romány české romány

Aleš Černý
česká, 1988