Záblesk přehled
Malcolm Gladwell
Podtitul knihy znie: Ako myslieť bez rozmýšľania. Niekedy sa celé hodiny rozmýšľame a dlho nám trvá, kým dospejeme k nejakému rozhodnutiu. A niekedy stačí iba minútka, záblesk a správne rozhodnutie je na svete.
Literatura naučná Osobní rozvoj a styl
Vydáno: 2009 , Columbus (SK)Originální název:
Blink: The Power of Thinking Without Thinking, 2005
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Záblesk. Přihlašte se a napište ho.
Rozhodně zajímavé téma, ovšem k jeho zpracování mám určité výhrady. Poněkud mi vadilo, že autor neustále zmiňoval osoby a události, o kterých psal již dříve. Kniha tak zbytečně "nabobtnala" o několik desítek stránek. Podstatu Gladwellova sdělení jsem pochopil hned zkraje, pak už mě jen zahlcoval dalšími a dalšími případy ze života a výsledky různých testů. Knihu vysloveně nezatracuji, ale asi jsem od ní čekal o něco více.
Některé knihy rychlé myšlení a nápady odsuzují a ukazují, že podvědomé rozhodování je většinou chybné. Tato krátká kniha se snaží ukázat opak. Někdy sice až příliš horlivě, se zanedbáním některých faktů, ale i tak ukazuje, že intuitivní rozhodování je nevyhnutelnou součástí našeho života a logické rozhodování hraje úlohou jen ve specifických situacích.
Kniha Záblesk v seznamech
2007 | Bod zlomu |
2009 | Mimo řadu |
2015 | Mžik |
2014 | David a Goliáš |
2020 | Proč si nerozumíme |
Další skvělá autorova kniha, a je moc dobře, že se ke stejným věcem opakovaně vrací a nahlíží je z trochu jiných úhlů a dodává k nim další příklady - tak má přesně vypadat dobře udělaná popularizace.