Zachránit! Příběh ženy, která ukrývala rodinu Anne Frankové přehled
Alison Leslie Gold , Miep Gies
Po okupaci Holandska Miep Giesová dva roky ukrývala rodinu Anne Frankové v zadní části budovy firmy, pro kterou pracovala, do úkrytu nosila jeho obyvatelům potraviny a obstarávala jim všechno, co potřebovali. Její prostý, a přitom přesný popis okupační všednosti je neobvykle dramatický: každý běžný úkon je nebezpečným dobrodružstvím – má totiž cíl. Dobro a zlo tu v detailu odhalují tvář. Úsilí o záchranu nevinných nezná zoufalství, úzkost ani beznaděj. Miep, podvyživené dítě z vídeňské periferie, byla v době hladu po první válce poslána k holandským farmářům a v Holandsku už zůstala. První zaměstnání získala právě ve firmě pana Franka a zde také zůstala – s pronásledovanou židovskou rodinou. Statečnost? Odvaha? Nerozumí… pomáhat je přece samozřejmé. A dodejme: někdy monumentální.... celý text
Literatura naučná Biografie a memoáry Příběhy
Vydáno: 2010 , LedaOriginální název:
Ane frank Remembered: The Story of the Woman Helped tto Hide the Frank Family, 1987
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zachránit! Příběh ženy, která ukrývala rodinu Anne Frankové. Přihlašte se a napište ho.
Deník Anny Frankové jsem četla již několikrát a vždy jsem si říkala, že potřebuji přečíst i vyprávění Miep, abych příběh Frankových a všech těch, kteří jim pomáhali, měla ucelený. Konečně se mi to podařilo! Vyprávění Miep je čtivé hned od začátku a já se nemohla
od čtení odtrhnout. Můj veliký obdiv všem, kteří ve válečných časech pomáhali, kteří se nebáli a dělili se i o to málo, co měli.
Nadherna kniha... Uzasni lide, co pomahali, kde se jen dalo.... urcite stoji za precteni
Kniha Zachránit! Příběh ženy, která ukrývala rodinu Anne Frankové v seznamech
koncentrační tábory Židé druhá světová válka (1939–1945) deníky Holandsko Anne Frank, 1929-1945 autobiografické prvky podle skutečných událostí
Pro ucelení příběhu a o tom, co se dělo na druhé straně zadního traktu a v Amsterdamu, nejen během války, ale od roku 1934, kdy Miep Giesová začala pracovat pro Otto Franka, po události po válce. První epilog, kdy vyšla kniha, zahrnuje události do roku 1987 a pak kniha obsahuje druhý, kdy Miep už jen upřesní nové poznatky.. v té době jí bylo 100 let. Napsáno je to čtivě, ač události nejsou veselé. Rozhodně za 5 hvězd.