Zadrž dych přehled
Michala Ries
Talentovaná autorka Michala Ries vstúpila na našu literárnu scénu skvelou romantickou sériou Na úteku, ktorá sa stretla s mimoriadnym čitateľským ohlasom. Jej nový román opäť ponúka pútavé čítanie o tom, aké zložité sú mužsko-ženské či rodinné vzťahy a aká tenká je hranica medzi láskou a nenávisťou. Nenávidí jej pokrivený odraz. Mohol by milovať jej skutočné ja? Marína vie, aké je žiť v temnote, pozná chuť pohŕdania a zloby. Z okov minulosti sa jej však podarilo vyslobodiť a žije obyčajný život, v ktorom je konečne šťastná. Jej duševnú rovnováhu naruší príchod nového kolegu – minulosť a prítomnosť sa nebezpečne pretnú a jej pokojný život je zrazu v ohrození. Spolu s prízrakom mladej Maríny sa vracajú aj spomienky a bolesť. Marcel by ju mohol zničiť niekoľkými vetami. Urobí to? Ak nie, čo za to bude chcieť? Prečo ju vlastne tak veľmi nenávidí? A tie jeho oči, tie ju mätú najviac. Občas totiž hovoria úplne iný príbeh ako jeho ústa…... celý text
Romány Pro ženy Literatura slovenská
Vydáno: 2021 , Slovenský spisovateľOriginální název:
Zadrž dych, 2021
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zadrž dych. Přihlašte se a napište ho.
“Nejen každá láska má svůj příběh. I každá nenávist ho má.
“V lidské rozmanitosti je krása. A ještě krásnější je, když druhé dokážeme přijmout i s jejich limity a omezeními.
“Mezi nenávistí a láskou je tenká hranice a obě pohání vášeň.
“Každá situace má lepší úhel pohledu, pokud ho chceš vidět.
Marina pracuje jako asistentka a vede si celkem spokojený život. A to díky tomu, že opustila vesnici, kde strávila dost hrozné dětství plné nenávisti a traumatizujících situací. Dalo jí spoustu práce začít žít normální život, ale podařilo se jí to. Jenže tenhle relativní klid naruší nový kolega, který nastoupí k nim do práce. Není to nikdo jiný než Marcel, který pochází ze stejné vesnice. A ten si s sebou přinese i vzpomínky, na které chce Marina zapomenout.
Musím říct, že autorka mě dokázala vtáhnout do děje hned na první straně. Skvělé byly začátky kapitol, kde nás seznamuje s minulostí Mariny, ale jen v náznacích. Čtenář tuší nějakou temnou stránku, něco si i domyslí, ale pravda je mu dlouho skryta.
Marina byla neskutečně silná žena a i přesto všechno, co zažila, dokázala najít v každém něco dobrého.
Celá kniha je plná krásných a zajímavých myšlenek - to se mi moc líbilo. Prvních cca 100 stran bylo pro mě těžké čtení vzhledem k tomu, jak se Marcel choval k Marině. Střed byl v pohodě a pak byl pro mě silný zážitek poslední část.
Kniha je plná emocí, které mě v klidu rozhodně nenechaly - to, co Marina zažila, jak se k ní chovala rodina a okolí.
Celé je to o těžkém traumatu z dětství, o naději, o odvaze, ale i o lásce a vztazích - nejen milostných, ale i přátelských. A taky o tom, jaká tenká hranice je mezi láskou a nenávistí.
Pro mě je to první setkání s autorkou a jsem maximálně nadšena. Moc se mi líbilo, jakým způsobem zpracovala takové těžké téma. Knihu si rozhodně přečtěte, stojí za to.
Emotivní příběh o tenké hranici mezi láskou a nenávistí, o minulosti, která nás formuje, a o síle, kterou člověk musí najít, aby se postavil sám sobě a svému osudu.
Autorka přináší komplexní a poutavý pohled na život hlavní hrdinky, třicetileté Mariny, která bojuje se svými démony z minulosti a snaží se najít rovnováhu v přítomnosti.
Marina se zdánlivě vyrovnala se svou bolestnou minulostí a žije poklidný život.
Má stabilní práci, přátele i bydlení.
Ale příchod nového kolegy Marcela – muže, který zná její minulost a může ji kdykoli připomenout – vše mění. Marcel, pocházející ze stejné vesnice jako Marina, o ní zná jen povrchní pravdu a nechápe tak její hlubší bolesti.
Na začátku k ní chová zjevné pohrdání a není schopen vidět ji jinak než přes negativní zážitky z dětství. Avšak postupem času a blízkostí v práci začne Marcel odhalovat Marininu současnou povahu – laskavou, silnou ženu, která se i přes všechny překážky postavila na nohy.
Příběh se věnuje několika vážným tématům, včetně sexuálního zneužívání, rodinného zklamání a společenských předsudků.
Autorka citlivě a realisticky zpracovává náročná témata, a přestože kniha není nijak depresivní, nechybí v ní momenty, které vás dojmou k slzám.
Marina je inspirativní postavou, jejíž cesta ke smíření s minulostí ukazuje sílu lidského ducha a odhodlání nevzdat se naděje.
Prožíváme s ní její pocity beznaděje, boj a nakonec i smíření.
Marcel jako postava prochází výrazným vývojem – z hrubého a arogantního muže se stává někdo, kdo se dokáže otevřít a pochopit druhého člověka. Jejich vztah není pohádkovou láskou na první pohled, ale spíše procesem poznání, smíření a budování důvěry.
Marcel je pomyslným zrcadlem každého, kdo si pod tlakem předsudků a stereotypů vytvořil o druhém člověku falešný obraz.
Miška v knize mistrně postupně odhaluje Marininy temné vzpomínky a vytváří tak plný obraz její osobnosti.
Dialogy jsou přirozené a realistické, což dodává příběhu autenticitu. Kniha je plná emocí – vtipné momenty se střídají s těmi bolestivými, a právě tato dynamika činí příběh živým a velice čtivým.
Jedná se o knihu, která vás zaujme od prvních stránek a nepustí až do konce.
Příběh, který se zabývá tématy, jež nejsou lehká ani příjemná, ale zároveň je napsán s nadějí a optimismem.
Doporučuji všem, kteří se nebojí číst knihy s hlubším poselstvím a kteří ocení příběh o odpuštění, lásce a síle člověka překonat svou minulost.
Prokleté královny, Život na míru a další knižní novinky (13. týden)
24.03.2024
Knižní novinky do konce roku
12.12.2021
Kniha Zadrž dych v seznamech
2020 | Na úteku |
2021 | Na love |
2022 | 24 dní do Vianoc |
2021 | Zadrž dych |
2022 | Celý život |
Táto kniha ma úplne dostala. Pocity, čo som cítila pri jej čítaní boli veľmi silné. Kniha je veľmi emotívna a obsahuje naozaj závažné situácie, preto odporúčam, aby citlivé osoby zvážili čítanie.
Kniha sa číta úplne sama. Ja som ju nemohla pustiť z rúk a neodložila som ju dokým som nemusela. I keď som ju nečítala, musela som neustále o nej premýšľať. Obsahuje v sebe veľa myšlienok, ktoré mi nedali pokoj. Ja som tiež len človek a tiež sa uchylujem k jednoduchým záverom, i keď by som sa mala snažiť zamyslieť a povedať si: "Naozaj by som sa nezachovala rovnako?" "Je jednoduchšie naozaj odvracať oči?"
Chcela by som byť tak odvážna a laskavá ako bola Marína, ktorá našla v sebe silu a bojovala a nezabudla, ale snažila sa vyrovnať so svojim osudom. Veľmi som jej držala palce, aby zostala taká optimistická. Nad záverom knihy mi i uletela slza, ale viem, že ide o naozaj reálne chovanie a preto sa mi páčilo, že to autorka nepriklášlila a nepresladila ako tomu bežne býva.