Záhada počátkem léta přehled
Jan Cimický
Příběh o lásce, přátelství, klukovských dobrodružstvích i prvních pracovních dnech mladé lékařky v krásném i drsném prostředí Jizerských hor. Zdánlivě jednotvárnou hladinu zdejšího života rozvlní zmizení tří chlapců. Beze stopy! Co se vlastně stalo?
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Záhada počátkem léta. Přihlašte se a napište ho.
Záhadu počátkem léta Jana Cimického bych spíš než mezi detektivky zařadil k románům s dobrodružstvím. Sice tu najdeme poručíka z oblastního oddělení Veřejné bezpečnosti, který vyšetřuje zmizení tři třináctiletých školáků, ale namísto pátrání a sbírání důkazů tu jde více méně o klasické hledání jehly v kupce sena, nebo chcete-li to přesně - tří kluků, kteří se vydali na houby a nevrátili se z lesa domů. Vedle této „adrenalinové“ linie nám autor předkládá ještě druhou, poklidnější partii, a to příběh čerstvé absolventky lékařské fakulty, jejíž umístěnka do horské vesničky Krásné má prověřit její diagnostickou samostatnost. Obě linky jsou vzájemně provázané a bez většího spěchu se ubírají vstříc závěrečnému rozuzlení. Cimický zápletku nijak vášnivě nedramatizuje, její finále je nekomplikované, přehledné a jasné. Možná bych snesl nějaké to zauzlování děje a závěrečné odkrývání tajemství, ale bohužel jsem si musel nechat zajít chuť. Záhada nakonec nebyla tak záhadná, jak se na počátku léta zdálo.
Spíše než detektivka to je pokus o pohodový román s thrillerem v českém pohraničí. Jizerky se mi vždy líbily, při popisu prostředí jako bych tam zase byl.
Kniha Záhada počátkem léta v seznamech
Jizerské hory kluci pohraničí české detektivky a krimi zmizení dětí
2004 | Vražedná past |
1980 | Poslední zastávka smrt |
2002 | Oběti života |
1976 | Případy doktora Dvořáka |
2005 | Nevěry II |
Taková směsice filmů a seriálů Sestřičky, Básníci a My všichni školou povinní... v knižní podobě :-)
Pěkný příběh, detektivka to není, ale četlo se mi pěkně.
Fascinuje mě, že byla vážně střediska a pohotovosti v každé vesnici, dnes ani větší města nemají nic, vše se centralizuje, ruší se pohotovosti, porodnice, dětská oddělení, i akutní péče, za vším musíte do okresních a krajských nemocnic.