Záhadný ostrov přehled

Záhadný ostrov
https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/108643/bmid_zahadny-ostrov-kFi-108643.png 4 44 44

Nebezpečná dobrodružství turnovského továrníka a jeho syna na ostrovech Fidži. Vydání Červenka 1942 existuje v několika variacích, s ilustracemi i bez nich.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Záhadný ostrov. Přihlašte se a napište ho.

ludek.n
16.12.2024 3 z 5

V souostroví Fidži úspěšně hospodaří český farmář Karel Falta se svou dcerou. Nad jejich tropickým rájem se však stahují mraky domorodého povstání. A právě tuto dobu si vybral Karlův bratr Jan k návštěvě farmy. J. M. Troska napsal klasický dobrodružný román, vonící exotikou tropických ostrovů, do jejichž lůna zasadil zcela neexotické ozbrojené povstání domorodých kmenů, ohánějících se zbraněmi a lačnících po svobodě a nezávislosti na koloniální vládě. Je hodně vidět, že se jedná o román pro mládež, neboť naivita vojenské taktiky a strategického vedení boje odpovídá spíše klukům od Bobří řeky, než vyškoleným důstojníkům britské armády. Koneckonců i zkratkovitost některých scén a témat, které Troska v románu naťukne a okamžitě opustí (takže se ptáte, proč tu vlastně jsou), ukazuje stejným směrem. A totéž se dá říct i o oné titulní velké ZÁHADĚ, která vlastně žádnou záhadou není a není proto radno očekávat nějaké ohromující rozuzlení. Lehké, nezávadné čtení k odpolední kávě.

ondrej0119
10.03.2024 2 z 5

Po pár desítkách let jsem se zkusil vrátit k oblíbenému spisovateli svého dětsví. Zatímco jeho nejznámnější trilogie mě pořád (i když je už neprožívám tak jako tentkrát) bavili, tohle je bída.

vernem1850
22.01.2023 5 z 5

První setkání s panem Troskou.
Dobrá dobrodružná fantasy kniha.

Kniha Záhadný ostrov v seznamech