Záhadný ostrov přehled
J. M. Troska (p)
Zatímco ve většině svých ostatních knížek dává J. M. Troska zcela volný průběh fantazii, na stránkách Záhadného ostrova najde (především) mladší čtenář napínavý a dobrodružný příběh trutnovského továrníka a jeho syna na zapomenutém ostrově kdesi poblíž Fidži. Jediným fantastickým prvkem je tady pravěká příšera, kterou objeví v hluboké jeskyni ve vnitrozemí, děj se ale točí kolem něčeho docela jiného…... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Záhadný ostrov. Přihlašte se a napište ho.
Po pár desítkách let jsem se zkusil vrátit k oblíbenému spisovateli svého dětsví. Zatímco jeho nejznámnější trilogie mě pořád (i když je už neprožívám tak jako tentkrát) bavili, tohle je bída.
Kniha Záhadný ostrov v seznamech
1970 | Zápas s nebem (1. - 3. díl) |
1969 | Nemova říše |
1993 | Planeta Leon I.-II. |
1992 | Metla nebes |
1991 | Pistole míru |
V souostroví Fidži úspěšně hospodaří český farmář Karel Falta se svou dcerou. Nad jejich tropickým rájem se však stahují mraky domorodého povstání. A právě tuto dobu si vybral Karlův bratr Jan k návštěvě farmy. J. M. Troska napsal klasický dobrodružný román, vonící exotikou tropických ostrovů, do jejichž lůna zasadil zcela neexotické ozbrojené povstání domorodých kmenů, ohánějících se zbraněmi a lačnících po svobodě a nezávislosti na koloniální vládě. Je hodně vidět, že se jedná o román pro mládež, neboť naivita vojenské taktiky a strategického vedení boje odpovídá spíše klukům od Bobří řeky, než vyškoleným důstojníkům britské armády. Koneckonců i zkratkovitost některých scén a témat, které Troska v románu naťukne a okamžitě opustí (takže se ptáte, proč tu vlastně jsou), ukazuje stejným směrem. A totéž se dá říct i o oné titulní velké ZÁHADĚ, která vlastně žádnou záhadou není a není proto radno očekávat nějaké ohromující rozuzlení. Lehké, nezávadné čtení k odpolední kávě.