Záhady českých dějin přehled
Jan Bauer
Záhady českých dějin série
1. díl >
Autor předkládá čtenáři sedmnáct témat z české historie, témat, k nimž se pojí řada nejasností, mýtů a dezinformací. Čtenářsky přitažlivou formou podává ke každému z nich shrnutí obecně více či méně známých fakt a dokládá je citací historických pramenů. Rozebírá je, nepřesnosti uvádí na pravou míru a seznamuje čtenáře s nejnovějším stavem bádání. Mnohdy nabízí vlastní překvapivé závěry a vysvětlení.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Záhady českých dějin. Přihlašte se a napište ho.
Je to moje první knížka od pana Bauera, která rozebírá záhady některých historických událostí z našich dějin. Myslím, že se autor dost drží dobových kronik, nakonec z nich i hodně cituje, a jsem nakloněna i mnohým jeho hypotézám, ačkoliv je nemůže doložit důkazy. To ovšem tradiční historici taky ne, takže i když se s nimi v názoru na věc liší, neznamená to, že nemusí mít pravdu:-). Ať si sám čtenář vybere, se kterou verzí se ztotožní. Z mých zkušeností vím, že např. tradiční archeologové (a teď mám na mysli obecně zkoumání původu lidstva, civilizace a dávných památek), pokud se jim nějaký artefakt "nehodí" do jejich akademického klišé, tváří se, že ho buď nevidí, anebo ho označí za podvrh, a skončí někde v muzejním depozitáři. Celá dávnověká historie lidstva se odehrála jinak, než jak je psáno v učebnicích, tak proč by země Koruny české měly být výjimkou?
Kniha Záhady českých dějin v seznamech
2014 | Milenec rudé komisařky |
2009 | Pražský rozparovač |
2015 | Krvavé léto |
2009 | Vampýr z Koňského trhu |
2005 | Co v učebnicích dějepisu nebylo |
Autor se opětovně zabývá některými historickými událostmi na našem území a snaží se zde soustředit na pravdivé vysvětlení některých z nich. Oceňuji snahu o přiblížení těchto starodávných příhod dnešnímu čtenáři a přál bych si jejich opětovné oprášení., ale o to se už asi musí pokusit někdo jiný.