Zahrada kostí přehled
Tess Gerritsen
Boston, současnost. Julia Hamillová zvelebuje zahradu svého starobylého domu a v kamenité půdě objeví zakopanou lidskou lebku. Patřila ženě a její kostra nese jasné známky násilné smrti. Kdo byla ta neznámá a co se jí přihodilo, však zůstává skryto v minulosti. Boston, 1830. Norris Marshall, nadaný, ale nemajetný posluchač lékařské fakulty, je podezřelý z brutálních vražd dvou ošetřovatelek a lékaře. Aby prokázal nevinu, musí vyhledat jedinou svědkyni, která stejně jako on tajemného pachatele zahlédla. Rose Connollyová, půvabná sedmnáctiletá švadlena z chudinské čtvrti, se ale právem obává, že bude další obětí...... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2017 , Knižní klubOriginální název:
The Bone Garden, 2007
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zahrada kostí. Přihlašte se a napište ho.
Tak to bylo hóóódně dobré. Napínavé až do konce.
Líbilo se mi to prolínání minulosti a současnosti.
Teda!! Poslední týdny mám štěstí na skvělé příběhy a tohle je jeden z nich! Možná ponurá obálka a název, ale ten příběh..! Úžasný!! 6/5, fakt!
(A i kdybych měla podle komentáře pode mnou nízké IQ, stojím si za tím, pro mě výborná kniha :D)
Od Tess Gerritsen jsem zatím četla celou sérii s Jane Rizzoli a Maurou Isles a už ta mě velmi vtáhla a nadchla, rozhodně nemá chybu. Tohle je můj první samostatný příběh od Tess a neskutečně mě překvapil. Čekala jsem další detektivku, ale tohle bylo mnohem víc a mě si to získalo.
Samozřejmě varování - vykrádají se tu hroby, a jak je u autorky zvykem, je tu dost detailů o různých ne zrovna příjemných procesech. Pitva, mrtvoly, zranění, porody a podobně. Pro mě to má ale přidanou hodnotu, musela jsem víc vygooglit o horečce omladnic a to mě navedlo i dál na O. W. H.
Mě tohle ale bavilo už v sérii s Jane a Maurou, takže jsem tušila do čeho jdu.
Ale kromě toho má kniha i příběh, který mě mimo jiné i dojal. Nečekala jsem, že mě cesta do roku 1830 bude tak bavit, že bude tak zajímavá. Některé věci jsem sice odhadla, ale to na příběhu nic nekazí. Navíc když jsem viděla, ano viděla, protože příběh se mi odehrával před očima, jak věda postoupila, jak to měli lidé kdysi mnohem těžší, a hlavně ženy - co ty porody proboha - , a že stačí jedna základní věc, aby zachránila tolik životů, a to to, že si stačí umýt ruce (jak zde píše pár lidí - ta představa, že nemám ani rukavice a "probírám se" jednou pacientkou, rodičkou, za druhou, to je šílený a nechtěla bych rodit v té době), opět mi to něco dalo a je skvělé, jak dnes už je ta hygiena a sterilizace tak samozřejmá.
Není na škodu si tohle vše připomínat, a ještě takovými příběhy.
To, jak je současnost propletená s minulostí mě fascinuje, a takové příběhy, které to vyprávějí, miluju. Objevená stará zakopaná lidská lebka, kostra nese známky násilné smrti. Ale jak se tam dostala, jaký příběh se za tím skrývá. Miluju. (Nedávno jsem četla knihu Dítě od Fiony Barton, a to mě podobně nadchlo, téma je podobné - nalezená stará kostra, ale jaký příběh vypráví.)
Jak skončí příběh z minulosti jsem nečekala, ale závěr ze současnosti jsem začala tušit a také mě dostal. S postavami jsem se loučila jen těžko.
Takže když to shrnu, doporučuji všem, co mají rádi autorčinu tvorbu, jako já, a lidem, co rádi trochu detektivky, historie, pravdivých faktů, přidané hodnoty, romantiky, ale zároveň dokážou číst i o procesech, které jsou sice na první pohled (nebo přečtení) nechutné, ale k životu, nebo smrti, také patří.
A na úplný závěr jen dodám, co velmi ráda opakuji - sto lidí, sto chutí, a nikdo nemá právo někoho shazovat proto, že se mu líbí něco jiného.
Kniha Zahrada kostí v seznamech
lékařské prostředí 19. století nemoci studenti medicíny, medici patologie prolínání minulosti a současnosti
Nemám úplne rád, keď sa v knihe prelína súčasnosť a minulosť, ale tu som si ani nevedel vybrať, ktorá časť sa mi páči viac. Či tá historická zo začiatku 19 storočia o tajomnom vrahovi, nemoderných lekárskych postupov alebo moderná o záhadných kostiach a pátraní v denníkoch. Obe časti boli perfektné. Z knihy bol cítiť pach hniloby, vôňa zeminy z cintorína a špina a zápach zo starého Bostonu. Nesadne asi každému, ale kto má rád pátranie, staré záhady, rodinné tajomstvá okorenené aj trochu nechutnými pasážami o vykrádaní hrobov, patológii a o živote na studenej špinavej ulici, ten si príde na svoje.