Zakázané knihy přehled
kolektiv autorů
Zakázané knihy představují výběr těch nejkontroverznějších děl od Flaubertovy Paní Bovaryové přes Lawrencova Milence lady Chatterleyové po Salingerovo Kdo Chytá v žitě. Některá z těchto děl jsou šokující či skandální, jiná se dotýkají citlivých témat, další prostě jen předběhla dobu a kladla otázky, na něž lidé nebyli připraveni. Všechna překročila či posunula hranice, o všech se po vydání vedly vášnivé diskuze a spory. Dnes nám tyto knihy nabízí fascinující vhled do cenzury, kultury, společnosti i politiky.... celý text
Literatura faktu O literatuře
Vydáno: 2023 , PangeaOriginální název:
Banned Books: The World's Most Controversial Books, Past and Present, 2022
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zakázané knihy. Přihlašte se a napište ho.
Výstižné a krátké shrnutí těch nejkontroverznějších knih na světě. Ani mě nepřekvapuje, že na skoro všechny zmíněné knihy si stěžovali v Americe a je to kolikrát až k podivení, co všechno si lidé najdou. Musím také pochválit celý vzhled knihy, to se opravdu povedlo. Na seznamu čtení mi hned přistálo několik nových titulů.
Moc pěkný a přitom jednoduchý design, líbilo se mi i rozdělení do konkrétních časových období. Dozvědela jsem se nové informace a nestačila se divit, na co všechno si Američané dokaží stěžovat. Možná by nebylo od věci zahrnout více knih zakázané v Evropě, Asii nebo i v Africe.
Smrtící volání, Varšavský sirotek a další knižní novinky (14. týden)
02.04.2023
Kniha Zakázané knihy v seznamech
Povedená kniha, spíše příručka, pro každého knihomola, ale vhodná i pro školní potřeby literatury. Knih je tu zmíněno opravdu hodně, ale vzhledem k malému rozsahu velmi telegraficky. Na plný počet hvězd chyběl větší ponor do obsahu, takto je to skutečně velký seznam knih, které by z větší části měli být v obecném rozhledu v povědomí vzdělaného člověka. Některé příklady jsem si už dal do seznamu na čtení, přeci jen vlastní četba je ta nejlepší zkušenost a možnost vlastního názoru na určitou knihu. Tuto publikaci beru jako dobrý startovací "balíček" od čeho se odpíchnout v další četbě. Jen dodám, že je i velmi hezky graficky zpracovaná.