Zakázané ovocie: Etika humanizmu přehled
Paul Kurtz
Dá sa žiť dobrým životom a byť morálne zodpovedným bez viery v nejaké náboženstvo? Áno, tvrdí v tejto knihe Paul Kurtz, významný sekulárno-humanistický filozof. Pravoverní teisti a fundamentalisti popierajú túto možnosť a odmietajú sekularizmus, Kurtz nie.
Filozofie
Vydáno: 1998 , Rastislav ŠkodaOriginální název:
Forbidden Fruit: The Ethics of Humanism, 1988
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zakázané ovocie: Etika humanizmu. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Zakázané ovocie: Etika humanizmu v seznamech
Nie je to zlá kniha a s mnohými vecami súhlasím, témy sú zaujímavé, ale pre mňa je to príliš prehumanizované, niekedy ani neviem, čo je teda podľa autora OK a čo nie je. Kritizuje biblickú mentalitu za to že dáva človeku vládu nad Zemou a nad všetkými druhmi, ktoré človek podľa nej má vo svoj prospech využívať, ALE vraj lekársky výskum na zvieratách je životne dôležitý pre dobro ľudí, a vegetariánstvo vraj je príliš radikálne riešenie pretože kedysi sme žili ako lovci a zberači; Právo umrieť (eutanázia) je v pohode, ALE rovnako je v pohode akceptovať etické dôvody ktorými lekár chronicky chorému pacientovi žiadosť zomrieť zamietne; Voyeurizmus, fetišizmus, transvestizmus, masochizmus, sadizmus sú „jedinečnosťami ľudského pohlavného cítenia, ktoré je rozmanité ako chute pre jedlá a nápoje“. Atď, atď, proste slniečka, kvetinky, až by som sa bál vysloviť vlastný názor na niečo aby ma náhodou niekto neobvinil, že mu niečo vnucujem, alebo že vyvraciam jeho jedinečnú jedinečnosť. Absolútna sloboda nemôže existovať, je to utópia pre sci-fi filmy, v skutočnosti planétu máme len jednu.