Základy právní nauky přehled
Martin Škop
Učebnice Základy právní nauky má seznámit studenty bakalářského a magisterského studia neprávnických studijních oborů s teoretickými základy právní vědy - s podstatou, prameny, interpretací či aplikací práva, ale také např. se vztahem práva a morálky. Přehledně a logicky členěný výklad je doplněn řadou příkladů z praxe, citacemi zákonů a judikatury; na konci každé kapitoly nalezne čtenář otázky k probírané problematice a také další doporučenou literaturu. Kniha tak může být zdrojem informací pro široký okruh čtenářů právníků i neprávníků.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Základy právní nauky. Přihlašte se a napište ho.
Dobrá publikace, která plně dostojí svému názvu. Obsahuje totiž opravdu základy právní teorie, ale zato velmi přehledně a kvalitně zpracované. Mně kniha hodně pomohla při učení se na zkoušku z Teorie práva.
Kniha Základy právní nauky v seznamech
2012 | Základy právní nauky |
2013 | ...právo, jazyk a příběh |
2005 | Normativní systémy v kyberprostoru (úvod do studia) |
2008 | Právo v postmoderní situaci |
2011 | Teorie práva v příkladech |
Základy právní nauky jakožto „učební pomůcka“ pro neprávní obory se stala snad úplně hlavní oporou pro přípravu ke zkoušce z teorie práva v mém ročníku. Dostala jméno „Škopova skripta pro bohaté“. Jestli na přípravu stačila, uvidíme, komentář píši několik dní před zkouškou samotnou.
Jedná se o překvapivě informačně hodnotnou publikaci – překvapivě hlavně vůči jejímu rozsahu ani ne dvou set stran – která je ještě k tomu napsaná velice příjemným a „lidským“ jazykem, její pochopení je naprosto neproblémové. To je ovšem, zdá se, obecná charakteristika publikací pana děkana.
Nelze snad tvrdit, že zkoušku pokrývá kompletně, to asi ne, ale na druhou stranu v ní chybí podivuhodně málo informací. Problém pro studenta programu „právo a právní věda“ bude ležet spíše na tom, že neposkytuje informace v kdovíjak těsném propojení a bez detailů. Ale to na druhou stranu je mimořádné plus pro počáteční pochopení problematiky. Navíc se v knize nachází mimořádné množství příkladů, které pěkně ilustrují problematiku.
Kdo mne už trochu zná, vidí, že tento komentář je relativně krátký. To se stává v zásadě tehdy, když jsem:
A) knihu nepochopil,
B) na ní neshledal nic zajímavého, nebo
C) nemám jí co vytknout, protože perfektně dělá co dělat má.
V případě Základů právní nauky se jednoznačně jedná o polední možnost. Bravurní věc, jsem rád, že jsem si ji přečetl.
P.S. Nestačila. Co do obsahu zkouška přesahuje (dost) tuto učebnici, o to více pak specifičtěji zaměřenou zkoušku Teorie práva II. Ale jako základ dobré.