Zakletý klášter přehled

Zakletý klášter
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/550559/bmid_zaklety-klaster.jpg 4 200 200

Šarkan se vrací. Po třinácti letech v zámoří, kde bojoval ve válce Severu proti Jihu a střežil právo v západním pohraničí, míří Adam Šarkan zpět na rodný Gemer. Jeho sestra Júlia ho prosí o pomoc s pátráním po svém manželovi. Zeman Henrich Belohorský totiž záhadně zmizel během hledání bájného pokladu červených mnichů někde v horách za Jelšavou. Stopa vede i na faru v nedalekých Drienčanech, kde se k výpravě připojí místní znalec pověstí Pavol Dobšinský a jeho pastorkyně Zuzana Kráľovičová. Cestou vysvitne, že Henrichovo zmizení by mohlo souviset s nedávným přepadením zásilky peněz pro správu coburgovského panství. A něco ví i obávaný baron Horváth, který vlastní dům zakázaných rozkoší a prý se paktuje s pochybnými živly. Zakletý klášter je prvním románem cyklu Šarkanovy poklady. Dobrodružný příběh s prvky detektivky, westernu a gotického hororu se dostává do rukou čtenářů s ilustracemi úspěšného výtvarníka Michala Ivana.... celý text

Dobrodružné Romány Literatura slovenská
Vydáno: ekniha , Argo

Zakliaty kláštor, 2022

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zakletý klášter. Přihlašte se a napište ho.

Forsaken
08.12.2024 3 z 5

Juraj Červenák si už dávno zajistil pevné a prostorově náročné místo v mé knihovně. Rogan, Bivoj, Ilja, kapitán Báthory i trojice detektivů z Rudolfových časů pevně drží pozice ve svých policích. Nedávno se k nim připojil i Šarkan, ale já nemám ze Zakletého kláštera úplně dobrý pocit. Zatím je to pro mě nejslabší kniha, kterou jsem od tohoto autora četl. Ani nevím, čím to vlastně je. Postavy jsou zajímavé, prostředí je taky v pohodě, příběh má potenciál zaujmout mě, ale jako celek to na mě jaksi nefunguje. Jsem zvyklý na to, že mě příběhy Juraje Červenáka vždycky zcela pohltí, ale tady se to nestalo. Několikrát jsem se dokonce přistihl při tom, že mě kniha v určitých pasážích přímo nudí, a s tím jsem se u J. Č. ještě nesetkal. Do pokračování určitě půjdu, ale zatím se musím při hodnocení držet zpátky.

jan8470
25.11.2024 4 z 5

Zakletý klášter je v první řadě dobrodružným příběhem, takže se v něm dočkáme takřka filmově ztvárněných přestřelek a bojových scén a místy až hororové atmosféry. Červenák jako správný profík vede příběh pevnou rukou, informace, o minulosti hrdinů, či ty, které je spolu s čtenářem dovedou až do finále, dávkuje průběžně tak, aby nás donutil trnout v neustálém napětí. Postavy, ať už jde o dvojici sourozenců, či jejich společníky, evangelického kněze Dobšinského či jeho schovanku Zuzanu, vykreslil naprosto věrohodně, přitom zdaleka nevyzradil o jejich minulosti vše a nechal si pootevřená vrátka k dalším dílům. Ty budou mít podle vyznění epilogu ještě blíže ke klasickým fantasy příběhům, jaké psával před zrozením Báthoryho a Steina. Na knize je také poznat, jak pečlivě si autor dělal rešerše k místopisu či k historii regionu. Ostatně kněz Pavol Dobšinský, který byl opravdu nadšeným národopiscem a sběratelem pověstí, je toho nádherným příkladem. Trošku zamrzí papírem šustící záporáci, kteří jakoby vypadli z autorových oblíbených westernů. V příběhu sice fungují dobře a Šarkanovi jsou důstojnými soupeři, přesto jsou až příliš černobílí. Ve výsledku je ale Zakletý klášter výbornou dobrodružnou jízdou ve stylu Indiana Jonese či Mumie se špetkou westernového koření a zasazeného do našeho prostředí. Tomu také odpovídá krásná obálka a ilustrace Michala Ivana. Ty jakoby vypadly ze starých mayovek.

Knihu v pěkném překladu Roberta Pilcha vydalo nakladatelství Argo. To se domácí fantastice věnuje s velkou péčí, takže i Zakletému klášteru se dostalo pevné vazby a krásného snímatelného přebalu.

Fanoušci dobrodružných příběhů s nádechem fantastiky si při četbě této knihy budou jistě s nadšením pobrukovat slovenské lidovky, ovšem ctitelé historických detektivek bez špetky fantastiky by k ní měli přeci jen přistupovat s opatrností.

kolacky
31.10.2024 5 z 5

Pan Červenák je jednička. Úplně odjinud a jindy, ale zase skvělé. Napínavé, dobrodružné, magické. Ke všemu je Pavol Dobšinský historická postava, národopisec a spisovatel pověstí, dokonce má v Drienčanech muzeum. Těším se na další díly!

Kniha Zakletý klášter v seznamech