Zakliaty kláštor přehled
Juraj Červenák
Dračí poklady / Šarkanove poklady série
1. díl
Šarkan se vrací. Po třinácti letech v zámoří, kde bojoval ve válce Severu proti Jihu a střežil právo v západním pohraničí, míří Adam Šarkan zpět na rodný Gemer. Jeho sestra Júlia ho prosí o pomoc s pátráním po svém manželovi. Zeman Henrich Belohorský totiž záhadně zmizel během hledání bájného pokladu červených mnichů někde v horách za Jelšavou. Stopa vede i na faru v nedalekých Drienčanech, kde se k výpravě připojí místní znalec pověstí Pavol Dobšinský a jeho pastorkyně Zuzana Kráľovičová. Cestou vysvitne, že Henrichovo zmizení by mohlo souviset s nedávným přepadením zásilky peněz pro správu coburgovského panství. A něco ví i obávaný baron Horváth, který vlastní dům zakázaných rozkoší a prý se paktuje s pochybnými živly. Zakletý klášter je prvním románem cyklu Šarkanovy poklady. Dobrodružný příběh s prvky detektivky, westernu a gotického hororu se dostává do rukou čtenářů s ilustracemi úspěšného výtvarníka Michala Ivana.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zakliaty kláštor. Přihlašte se a napište ho.
Pan Červenák je jednička. Úplně odjinud a jindy, ale zase skvělé. Napínavé, dobrodružné, magické. Ke všemu je Pavol Dobšinský historická postava, národopisec a spisovatel pověstí, dokonce má v Drienčanech muzeum. Těším se na další díly!
Perfekní dobrodružná kniha ( tentokrát z horních Uher 19. století) , o tom žádná.
Kdybych Červenáka neměl načteného, překvapil by mne konec, ale takhle jsem docela natěšen a zvědav kam nás, čtenáře, příště, v příběhu, přenese.
Kniha Zakliaty kláštor v seznamech
tajemství 2. pol. 19. století pátrání Gemer - slovenský region
2013 | Mŕtvy na Pekelnom vrchu |
2009 | Strážcové Varadínu |
2006 | Ocelové žezlo |
2015 | Ohnivé znamenie |
2017 | Vlk a dýka |
Zakletý klášter je v první řadě dobrodružným příběhem, takže se v něm dočkáme takřka filmově ztvárněných přestřelek a bojových scén a místy až hororové atmosféry. Červenák jako správný profík vede příběh pevnou rukou, informace, o minulosti hrdinů, či ty, které je spolu s čtenářem dovedou až do finále, dávkuje průběžně tak, aby nás donutil trnout v neustálém napětí. Postavy, ať už jde o dvojici sourozenců, či jejich společníky, evangelického kněze Dobšinského či jeho schovanku Zuzanu, vykreslil naprosto věrohodně, přitom zdaleka nevyzradil o jejich minulosti vše a nechal si pootevřená vrátka k dalším dílům. Ty budou mít podle vyznění epilogu ještě blíže ke klasickým fantasy příběhům, jaké psával před zrozením Báthoryho a Steina. Na knize je také poznat, jak pečlivě si autor dělal rešerše k místopisu či k historii regionu. Ostatně kněz Pavol Dobšinský, který byl opravdu nadšeným národopiscem a sběratelem pověstí, je toho nádherným příkladem. Trošku zamrzí papírem šustící záporáci, kteří jakoby vypadli z autorových oblíbených westernů. V příběhu sice fungují dobře a Šarkanovi jsou důstojnými soupeři, přesto jsou až příliš černobílí. Ve výsledku je ale Zakletý klášter výbornou dobrodružnou jízdou ve stylu Indiana Jonese či Mumie se špetkou westernového koření a zasazeného do našeho prostředí. Tomu také odpovídá krásná obálka a ilustrace Michala Ivana. Ty jakoby vypadly ze starých mayovek.
Knihu v pěkném překladu Roberta Pilcha vydalo nakladatelství Argo. To se domácí fantastice věnuje s velkou péčí, takže i Zakletému klášteru se dostalo pevné vazby a krásného snímatelného přebalu.
Fanoušci dobrodružných příběhů s nádechem fantastiky si při četbě této knihy budou jistě s nadšením pobrukovat slovenské lidovky, ovšem ctitelé historických detektivek bez špetky fantastiky by k ní měli přeci jen přistupovat s opatrností.