Západ je Západ přehled

Západ je Západ
https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78707/bmid_zapad-je-zapad.png 4 8 8

Kaleidoskop drobných kapitolek - pohledů na Západ, načerpaných autorem ekonomem při cestách Německou spolkovou republikou, Rakouskem, Švýcarskem a Francií. Snaží se jít pod povrch věcí a dobrat se kladů i záporů nejrozmanitějších podob, forem a zásad západního života v celé jeho šíři. 22-112-64

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Západ je Západ. Přihlašte se a napište ho.

Koka
12.10.2024 5 z 5

Knihu jsem si pořídila jen kvůli skvělým ilustracím Jiřího Šlitra, ale když už ležela na stolku, tak došlo i na čtení. Kratičké texty - jen drobné postřehy, izolované příhody, sem-tam vlastní doporučení, jak vnímat Západ, kapitalistické země, co si od nich "vzít" - to vše mne hodně překvapovalo. Autor sám nezastírá, jakáže výjimečnost v jeho životě byla tato jeho cesta do čtyř západních zemí (někdy jenom projíždění přes) a za jakých ubohých žebráckých podmínek tam pobýval, proto na mne působily docela cynicky jeho doporučení dalším našim cestovatelům, čeho si všímat, čeho se vyvarovat ... Přece musel vedět, že zpoza těch drátů se tam od nás nikdo jen tak nedostane.
Každopádně - čtení to bylo zajímavé a hodně mi připomnělo úžasný cestopis Anny Sedlmayerové Na cestách od Sicílie až po Skotsko - stejná doba, stejný místy údiv, místy rozčarování, stejné ponižující postavení chudého Čechoslováka v tom "strašném kapitalizmu".
Doporučuji.

Petra1324
02.09.2024 4 z 5

Útlá knížečka stará přesně šedesát let. Jakoby ji autor ale dopsal včera. Neztratila nic ze své tehdejší aktuálnosti.
Vtipné využití úplně celého přebalu knihy - na jindy prázdném rubu přebalu je zde rozhovor s autorem. Hvězdu navíc za odkaz na knihy Prospera Mériméeho (Mateo Falcone).
„Poznání cizích zemí je nejlepší prostředek proti provincialismu a proti sebeuspokojení. Nutí člověka, aby kladl na svoji vlast světová měřítka, aby střízlivěji posuzoval jak její úspěchy, tak i její nedostatky. Myslím, že tento užitek z cestování je k nezaplacení.“

Lac
24.09.2022 5 z 5

S odstupem času, lze dílko zhodnotit jako velmi trefné s vysokou mírou výpovědi. Pan Doc. má literární talent a Jiří Šlitr dar od Boha.

Kniha Západ je Západ v seznamech