Zápisník jedné lásky přehled
Nicholas Sparks
Calhounovi série
1. díl >
Poutavý milostný příběh se odehrává roku 1946 v Jižní Karolíně. Noah Caulhoun se po druhé světové válce vrací domů, aby začal nový život a obnovil zašlou krásu starého venkovského domu na plantáži a nemůže zapomenout na dávnou lásku Allie. Pomalu se smiřuje s tím, že bude do konce života pouze ...... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zápisník jedné lásky. Přihlašte se a napište ho.
Tak to byla opravdu nádherná romantická knížka. Miloučká a smutná, ale opravdu strašně pěkná.
Doporučuji. Stojí za přečtení.
Nemám co víc k této knížce říct - možná jen pár poznámek z knížky:
"Přál bych každému, aby takové léto prožil. Neumím si z něj vybrat nějakou jednotlivou chvíli. Básníci často popisují lásku jako cit, který člověk nedokáže ovládat, který popírá veškerou logiku a zdravý rozum. Přesně něco takového se tehdy dělo se mnou. Já jsem si přece nenaplánoval, že se do tebe zamiluju, a myslím, že ani ty ses do mě nechtěla zamilovat. Ale hned jak jsme se potkali, bylo jasné, že proti tomu, co se s námi děje, nemůžeme nic dělat. Prostě jsme se začali mít rádi, přes všechny rozdíly, které mezi námi byly, a v tu chvíli mezi námi vzniklo něco velmi vzácného a krásného. Pokud jde o mě, taková láska přijde jen jednou za život, a proto se mi do paměti vpálila každá naše společná minuta. Nikdy nezapomenu ani na jediný okamžik."
------------------
Znala snad v Raleigh někoho, kdo by si vlastníma rukama dával do pořádku dům? Nebo četl Whitmana či T. S. Eliota? Nebo chytal za rozbřesku ryby z přídě kánoe? Takové věci sice nepoháněly lidskou společnost kupředu, ale měla pocit, že právě díky jim stojí za to žít.
-----------------
"Kvůli jiným lidem si přece nemůžeš zkazit celý život. Musíš udělat to, co je dobré pro tebe, i když tím ublížíš několika lidem, které máš ráda."
---------------------
V čase zármutku a neštěstí Tě
chci držet za ruku a konejšit Tě a
snímat z Tebe Tvůj žal a brát ho
na sebe. Když pláčeš, pláču i já,
a když Ty máš bolest, bolí to i mě.
A tak se společně pokusíme zadržet
tu záplavu slz a zoufalství a přežít to.
-----------
Tak tomuhle se říká v dobrém i zlém, ve zdraví i nemoci ... Kdo by to nechtěl zažít?
Film i kniha = super romantika. Jen zrovna nejsem naladěná na slaďárny, tak proto jen 4*.
„Odloučení je tak bolestné proto, že naše duše jsou spojené. Možná vždycky byly a budou.“
Kniha Zápisník jedné lásky v seznamech
v Přečtených | 1 953x |
v Mé knihovně | 527x |
2010 | Milý Johne |
2013 | Zápisník jedné lásky |
2010 | Poslední píseň |
2013 | To nejlepší z nás |
2012 | Bezpečný přístav |
(Letošní čtenářská výzva se na tuto knihu vyloženě hodila.)
Nicholas Sparks by si mohl podat ruku s R. J. Wallerem: Oba píší podobným stylem psaní, používají barevné metafory, umí zamilování a hlubokou lásku skrz jazyk rozložit do mnoha odlišných barev a podat skrz ně příběh emocionální, zasněný, lehce odtržený od reality a trochu uvzdychaný (to nemyslím ve zlém).
Někdy jsou takové příběhy vítané - jen si nedokážu představit, že bych je četl pořád/často po sobě.
A teď už ke knížce jako takové: Prvně jsem viděl filmové zpracování, proto jsem pochopitelně srovnával a od prvních řádků si představoval hlavní filmové hrdiny a prostředí. Film i kniha se příliš neliší, ale všiml jsem si, že film je o dost dramatičtější (v románu na sebe Noah a Allie vůbec nekřičí) - kniha je pozvolnější, melancholičtější, ale zato trochu uzavřenější. Stránky ubíhají velmi rychle, každá z nich je emoční a jsou určité věty, které jsou velmi moudré a rád se k nim vrátím.
SPOILER: Na knize se mi nejvíce líbí, že je v ní lépe popsán charakter Lona a autor ho lépe představil jako člověka, který se k Allie nehodí a škodí jí. Ve filmu mi ho upřímně bylo docela líto, protože se k ní nechoval špatně a udělal pro ni, co mohl. (Můj názor tedy...)
Hvězdičky strhávám za závěr, který mi připadal vůči tempu celé knihy trochu zdlouhavý. Taky jsou pasáže, nad kterými jsem protáčel očima, viz. (přeformulováno): "Já vím, že ty jsi jistě měl partnerky během našeho odloučení, ale já ti zůstala věrná."
Ve výsledku mě kniha bavila, přečetl jsem ji rychle a těšil se na ni. Nicholas Sparks se prý inspiroval příběhem své tchýně a tchána a jeho emoční zaujetí je v knize znát. :)