Zardoušená královna přehled
Maurice Druon
Prokletí králové / Prekliati králi (sedmisvazkové vydání) série
Jsme vtaženi do dění kolem francouzského královského dvora v 1. pol. 14. stol., prožíváme složité spleti nechutných intrik v nelítostném boji o moc a trůn, osudy královských dcer a snach provdaných bez lásky a sledujeme naplňování kletby, kterou uvalil při úděsné popravě velmistr templářů na královský rod posledních Kapetovců. Druonův román. cyklus otvíráme svazkem Zardoušená královna - spojující díly Železný král a Zardoušená královna. Kniha zachycuje konec panování osvíceného, ale tvrdého krále Filipa IV. Sličného a poč. vlády jeho slabošského syna Ludvíka Svárlivého, události a příčiny, které vedly ke stoleté válce s Anglií. Následuje svazek Jed královské koruny a Lilie a lev.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 1992 , Naše vojskoOriginální název:
La Reine étranglée, 1955
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zardoušená královna. Přihlašte se a napište ho.
Zatímco v prvním díle byl ten schopnější Filip IV. Sličný než jeho bratr Karel z Valois, ve druhém díle je schopnější Filip (později V.), bratr nového krále Ludvíka zvaného Hašteřivý.
A kolem nich se vyskytuje stejná suita intrikujících příbuzných, ministrů a dvořanů, kterým jde jen o vlastní prospěch. A neštítí se ani vražd.
V této knize se střídají úseky, popisující tyto intriky, které jsou sice rozvláčnější, ale mají svůj smysl, s událostmi, které vyrazí dech.
"Každý nesprávny čin, i keď vykonaný pre správnu vec, nesie so sebou prekliatie."
... a preto som zvedavý, ako to bude pokračovať v ďalšej knihe.
Kniha Zardoušená královna v seznamech
2005 | Železný král |
1963 | Burziáni |
2008 | Když král ztrácí Francii |
2006 | Zákon mužů |
2005 | Zardoušená královna |
Nechoď Vašku s pány na led... Tohle krátké rčení známe jistě všichni. Tentokrát však kosti praskaly v těch nejvyšších sférách. Mocenský boj po nástupu nového krále, jistě ne bezúčelně řečeného Hašteřivého, se rozhořel plnou měrou a byl nevybíravý. Doba to byla opravdu zlá, vlivem neúrody a obrovských odvodů naturálií pro šlechtu a krále prostý lid hynul hladem. Literárně se mi knížka líbila více než první díl, hodnotím za čtyři a půl a proto zaokrouhluji na pět celých.