Zářivá světla velkoměsta přehled

Zářivá světla velkoměsta
https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383330/bmid_zariva-svetla-velkomesta-TTe-383330.jpg 4 51 51

Kultovní román 80. let, jehož poselství neztratilo na síle a v dnešním zmatky zmítaném světě je snad ještě aktuálnější než v roce 1984, kdy vyšel poprvé.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Leda
Originální název:

Bright Lights, Big City , 1984


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zářivá světla velkoměsta. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (13)

aseedi
25.10.2022 4 z 5

(SPOILER) "V duši máš stejný nepořádek, jaký vládne i ve tvém bytě, a dokud ho trochu neuklidíš, nemíníš k sobě nikoho pustit"
"... ještě jsi nějakou dobu vždycky takhle postával a doufal, že uslyšíš, jak v bytě něco kutí, prostě že se vrátila a ty ji najdeš, kajícnou a rozněžnělou, jakmile vstoupíš do obýváku. Ta naděje už se víceméně rozplynula, ale ty stále ještě dodržuješ ten krátký rituál ve dveřích a zkoumáš, jaké to ticho vlastně je"
"Zdálo se ti, že ostatní vědí, co dělají"
"Dospět znamenalo přiznat si, že nemůžeš mít všechno"
"Kdybych měl udělat všechny nutný změny, musel bych se přenést tak o tři roky nazpátek"
"Na to, jak odtud"
"Když jde o zradu, ze všeho se stává symbol a ironie"
"Pro změnu si provětrat myšlenky nešťastnými příhodami někoho jiného"
"... rád by ses přesvědčil, jestli se pro změnu dá večer přežít bez chemie"
"Utěšuješ se tím, že na Amandu ses díval den co den skoro tři roky, a nemáš nejmenší tušení, co se v té její hlavince odehrávalo"
"... viděl jsi, co jsi vidět chtěl"
"Ať je to kdokoliv, ty tu osobu neznáš"
"Člověk míní, Pán Bůh mění, uzavřela věc Amanda. Tím to pro ni haslo. Zato ty jsi chtěl vysvětlení, rozuzlení, které by přisoudilo vinu a nastolilo spravedlnost. Přemýšlel jsi o násilí a taky o usmíření. Přesto se musíš uspokojit s pouhou předtuchou, že tvůj život bude postupně blednout jako kniha, kterou jsi přečetl přiliš rychle - zbudou jen mizející stopy představ a nakonec už si budeš pamatovat jenom jméno"
"Je ti z toho pořád hrozně, viď?"
"Cíl se vzdaluje. Ať už jsi mířil kamkoliv"
"Já nevěřil vlastním uším. Jak se vede? Věřil bys, že to řekla?"
"Chtěl bys, aby tě smích zbavil veškeré tíhy a odnesl tě někam pryč ... až by se všechna ta špína a bolest scvrkly na blikotání vzdálených světel"
"Slzy ti vstoupí do očí a projede tebou taková vlna něhy a lítosti, že se zastavíš u kandelábru, aby ses opřel"
"Všechno se budeš muset naučit zase od začátku"

ViktorieMars
24.03.2022 3 z 5

No, koupila jsem si ji před týdnem v levných knihách za 39 korun a za to to asi stálo. Žádný velký příběh, ani dramatický závěr, zkrátka týden života. Což se mi na jednu stranu velmi líbí a obzvlášť oceňuji detaily, jako například fredka Fred, nebo užití slova kandelábr. Žádné velké emoce ve mě kniha nezanechala, ale byl to pěkný malý zážitek.


etranger
16.01.2022 4 z 5

Definitivně skončila 60. léta s jejich optimismem a nadějí, dozářila i disco koule 70. let. Hrdina Zářivých světel se pohybuje na pokraji yuppisackého světa posedlého úspěchem, konzumem a odkázaného na drogy a antidepresiva. Úžasné jsou naprosto ploché popisy toho, co se kolem hrdiny odehrává, vše je totálně bezvýznamné, což podtrhuje du forma vyprávění. Kniha nepostrádá vtip (Cvok umačkal babičku před zraky srabů). Srovnání snesou Světla velkoměsta s raným Houellebecqem, nejvíc asi s Rozšířením bitevního pole, ovšem bez francouzova konzervativního balastu. Občas se autor až příliš nechal strhnout kladením slov vedle sebe, že vyplodil několik enigmatických přirovnání: "potopí se s výsměšným šplouchnutím, připomínajícím zvuk, jaký vydává přerostlý pstruh, když vyplivne háček titěrné, načančané mušky." Naštěstí takového slovního odpadu ve Světlech moc není, nicméně tohle a mizivý vztah k současnosti (podobné věci chrlí spousta dalších současných autorů) mě vedly k ubrání jedné hvězdy.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Zářivá světla velkoměsta v seznamech

v Přečtených65x
ve Čtenářské výzvě1x
v Doporučených3x
v Knihotéce81x
v Chystám se číst42x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech1x