Zářivé hlubiny přehled
Karel Čapek , Josef Čapek
Zářivé hlubiny je soubor povídek bratří Čapků. Poprvé byl vydán v roce 1916. Jedná se o knižní vydání povídek, které byly původně publikovány zejména v časopisech Lumír a Umělecký měsíčník. Povídky: Červená povídka je vyprávění starého šermíře Neriho o nešťastné lásce Niccola Beccarima ke krásce Giannine. V povídce L'évantail je zřetelný zájem o techniku a to, jak může zasáhnout do vývoje lidstva. Skandál a žurnalistika poukazuje senzacechtivost novinářů. Hlavní sledovanou aférou je útěk bohatého pana Abbadie s chůvou svých dětí. Mezi dvěma polibky popisuje lásku Heleny, dcery z bohaté rodiny, a Jakuba, podřízeného jejího otce. Titulní polibky v příběhu dělí dvanáct let. Ostrov je příběh muže, který ztroskotal na krásném ostrově a rozhodl se tam zůstat, přestože měl možnost vrátit se zpět domů. Živý plamen je příběhem muže, který si život užíval plnými doušky a nelitoval ani svých hříchů. Zářivé hlubiny vypráví o nepotopitelné lodi Oceanik, jejímž předobrazem byl Titanic. Povídka zkoumá, jak něco tak velkolepého, vytvořeného lidskou rukou, může tolika lidem přinést zkázu.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zářivé hlubiny. Přihlašte se a napište ho.
![uzivatel2300 uzivatel2300](https://www.databazeknih.cz/img/users/37_/376933/m_uzivatel2300-651ec31ce93f8.jpg?v=1696514845)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Téhle knížce nedávám nižší hodnocení kvůli kvalitě, ale kvůli až nemístné tísnivosti díla. Takové jakou byste od Čapků nečekali.
![nevermore3 nevermore3](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/319365/m_nevermore3-hkc.jpg?v=1668613868)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Náš český Titanic. Na pár stránkách se oddáte lesku plavby a hned potom zmrznete v hluboké nicotě.
Tak řka bard českého humanismu: "... má duše se probudila, nic není tak hodno života jako život slabosti potřebný ochrany a slitování, není čistší než pohled bezbranných."
Více než 100 dalších eknih zdarma...
02.12.2019
Kniha Zářivé hlubiny v seznamech
v Mé knihovně | 40x |
Loni jsem se rozhodla, že přečtu celého Čapka.
Tyhle povídky byly pro mě hodně těžké a nepochopitelné. Kniha se mi četla špatně, ale jak říkám, některé jeho knihy se musí číst vícekrát, aby je čtenář opravdu pochopil a užil si ji.