Zasnený Neznámy přehled
Laini Taylor
Snílek Neznámý / Zasnený Neznámy série
1. díl >
Uprostred púšte leží mesto, kde sa ľudia boja strašnejších vecí, ako je smrť. Kedysi z neho prúdili karavány naložené bohatstvom do celého známeho sveta. Pred dvesto rokmi sa jeho brány náhle zavreli a nikto netuší prečo. A čo je horšie, v jedno zimné popoludnie celý svet zabudol jeho pravé meno. A tak ho všetci volajú Nárek. Lazlo Neznámy sníva o záhade strateného mesta. Ostatní sa mu posmievajú, že žije s hlavou v oblakoch. Keď sa však legendárni bojovníci zo zabudnutého mesta zjavia pred bránami, Lazlov sen sa razom môže zmeniť v skutočnosť. Lenže prečo by si mali bojovníci vybrať práve jeho, aby zbavil ich mesto poslednej poškvrny? Veď je len sirota a pomocný knihovník. Lenže Lazlo strávil celý život zhromažďovaním všetkého, čo bolo kedy napísané o Náreku. Pozná príbehy, na ktoré sa dávno zabudlo, pozná minulosť, ktorá sa im vyparila a nebojí sa kráčať v ústrety budúcnosti, ktorej sa všetci obávajú. Nárek ťaží hlboká rana, ktorú v ľuďoch zanechali ich bohovia. A tí, ktorých všetci považujú za mŕtvych, ich po nociach mátajú, lebo zajtrajšky so sebou prinášajú len skazu.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2019 , CooBooOriginální název:
Strange the Dreamer, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zasnený Neznámy. Přihlašte se a napište ho.
Tak tohle? Kniha mi ležela v knihovničce skoro pět let. Upřímně jsem zapomněla, že tam tuto knihu mám, a až teď jsem se k ní dostala. Kdybych tehdy věděla, jaká pecka to je, nikdy bych přečtení neodkládala. Já čtu opravdu hodně, a tohle je po hrozně dlouhé době něco nového a originálního. Jsem naprosto nadšená. Každá kapitola byla tak kouzelně napsaná, okamžitě jsem byla vtažená do příběhu a nemohla jsem se od něj odtrhnout. Postavy jsou skvěle napsané, miluju, jak zde není nic černobílé, jak už to v knihách a filmech většinou bývá. Za mě je tohle opravdu skvělá kniha, a teď nutně potřebuju její druhý díl.
Recenze na mou pátou štafetu
Knížka je skvělé napsaná
Příběh mě bavil od začátku až do konce a potřebuju si přečíst i druhý díl
Tak něco málo ke knížce
Knížka vypráví o chlapci Lazlovi Neznámém a dívce Sarai. Lazlo je sirotek a knihovník který rád sní a už od dětství je posedlý, že najde mystické město Pláč zjišťuje si informace v knihách a jednou do jejích města Zosmy přijedou cizinci a hledají matematiky, fyziky, explozionisty a jiné. Lazlo se naučil jejich řeč a v pohodě se s nimi domluvil a poprosil jejich vůdce aby mohl jet s nimi. Lazlovi se splnil sen vidět město Pláč. No a teď něco málo k Sarai. Sarai je jedna z pěti dětí které přežily masakr. Jsou to potomci bohů a lidí. Minya která stačila zachránit jen čtyři nemluvňata má dar, že uvězňuje duchy. Sarai je múza nočních můr, Feral přivolává mraky, Ruby je vatra a Sparow, když má nějaká květina nebo bylinka semena dokáže aby vyklíčila a vyrostla díky Sparow měli co jíst. No a jak se cizinci blížili do města tak měli větší obavy aby je nezabili. Sarai měla za úkol ve snech co se jim honí hlavou a tak se jednou ocitla ve snech Lazla Neznámého. Byla překvapená, že jí jako jediný uviděl. Nikdo nikdy Sarai nespatřil. Sarai a Lazlo alespoň ve snech mohli být spolu. No a pokud vás alespoň trochu zaujal můj popisek doporučuji si knížku přečíst
Děkuji @privrelka._ za zorganizování této štafety a, že jsem mohla být její součástí a prvně jsem štafetu četla první
Knižní novinky (34. týden)
18.08.2019
Knižní novinky (13. - 26. srpna)
13.08.2018
„Sen si vybírá snílka, nikdy naopak.“
Kniha Zasnený Neznámy v seznamech
pro dívky pro dospívající mládež (young adult) romance
2012 | Dcera kostí a dýmu |
2018 | Snílek Neznámý |
2014 | Dny krve a hvězdného třpytu |
2017 | Sny andělů a chimér |
2019 | Múza nočních můr |
(SPOILER) Úvod Snílka neznámého je sice velmi zdařilý, ale to je tak všechno. Velká část příběhu je postavená na vyprávění a vzpomínkách, což knihu činí velmi pomalou. Téměř polovinu knihy se prakticky nic neděje.
Postava Lazla mi nebyla sympatická, jeho dětství a dospívání mohlo být popsáno méně zdlouhavě. Sarai a její sourozenci byli už více zajímaví, ale byli popsaní strašně depresivně a vážně a všechno viděli v tom nejhorším světle.
Oproti zbytku knihy byl konec rychlý a useknutý. Minya drží v šachu všechny kolem sebe tak, jak to dělala celý svůj život. Po pravdě, po autorčiných předchozích knihách jsem čekala mnohem víc. Škoda, že se vice děje neodehrávalo v Pláči.