Zastavte Dubčeka!: Příběh člověka, který překážel mocným přehled
Jozef Banáš
Román Zastavte Dubčeka! vytváří i působivý lidský portrét nejznámějšího česko-slovenského politika moderních dějin. a zároveň podává ucelený obraz o společensko-politické situaci v letech, kdy se ujímaly i reformovaly myšlenky socialismu. Příběh začíná pobytem rodičů Alexandra Dubčeka v USA a jejich návratem do první Československé republiky, pokračuje narozením Dubčeka a jeho dětstvím, popisuje začátek jeho politické kariéry až po jeho odstavení, dále jeho krátký návrat do politiky po roce 1989 a končí jeho smrtí, včetně úvah o jejích možné příčině.... celý text
Literatura slovenská Politologie, mezinárodní vztahy
Vydáno: 2011 , Universum (ČR)Originální název:
Zastavte Dubčeka!: Príbeh človeka, ktorý prekážal mocným, 2009
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zastavte Dubčeka!: Příběh člověka, který překážel mocným. Přihlašte se a napište ho.
Kniha je bezesporu kvalitním dílem, nicméně autor až příliš idealizuje odkaz Alexandra Dubčeka a nepřináší argumenty z druhé strany - strach z Brežněva, to že Dubček byl upozorňován Sověty na jejich nespokojenost,i přes to všechno Dubček nekonal žádné kroky proti intervenci a užíval si své oblíbenosti a známosti. Pokud bych si nepřečetl další knihy a články o tématice z roku 1968 a zůstal jen u této knihy, měl bych částečně mylnou představu o A. Dubčekovi. Stále ale Dubček zůstává spíše pozitivním člověkem,přední tváří Pražského jara a světlým okamžikem v té čtyřiceti leté temnotě.
Do této knihy jsem se pustil, když jsem dělal svoji práci. Když jsem zjistil, že ji napsal Jozef Banáš, tak jsem nevěděl co si o tom mám myslet, avšak po přečtení jsem byl nadšen. Pan Banáš to podal tím nejlepším způsobem, kterým to podat mohl, některé jeho věty jsem dokonce ocitoval ve své práci.
Kniha Zastavte Dubčeka!: Příběh člověka, který překážel mocným v seznamech
2011 | Kód 9 |
2021 | Jsem Baťa, dokážu to! |
2013 | Kód 1: Tajomstvo zázraku |
2008 | Zóna nadšenia |
2018 | Prebijem sa! Štefánik |
Zaujímavo napísaný životopis Alexandra Dubčeka. Mne sa zdala veľmi zvláštna no zároveň sympatická snaha Dubčeka o zmeny v komunistickej strane. Aj keď mu do cesty stavali prekážky a tušil, že cez Brežneva jeho zmeny neprejdú, aj tak stál za svojimi zásadami, ktoré vyústili do Pražskej jari 1968. Aj keď toto jeho obdobie bolo veľmi krátke, dalo nádej tisícom a stalo sa nezabudnuteľným.