Zázračná madona přehled
Jakub Arbes
Příběh s romantickým motivem smrtonosné krásy se odehrává už od dětských let mezi vypravěčem a křehkou dívkou jménem Ismena. Do Ismenina tragicky předznamenaného osudu v klíčových momentech zasahuje její medailonek s vyobrazením nebesky krásné Madony.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zázračná madona. Přihlašte se a napište ho.
Romaneto vystavěné tak, jak jsme u autora zvyklí: vypravěčův přítel přibližuje příběh plný tajemství, postav vzájemně podivně propojených, zažívajících zázračné děje; v závěru pak poskytuje „vědecké“ vysvětlení. Oproti např. Newtonovu mozku je to silně romantické - postavy jsou zmítány náhlými hnutími mysli (jimž Arbes věnuje mnoho slov), zatímco pravé tragédie se jich příliš netknou. Navrch silně archaický jazyk (kam se hrabe přítel Neruda) dělá z tohoto dílka - a možná i celého autora – čím dál víc sousto pro fajnšmekry. Já ho občas se zájmem ochutnám, ale přednost dám spíš třeba zrovna Nerudovi.
Strašidla, Zemské povídky a dalších 1 941 eknih zdarma
18.12.2022
Kniha Zázračná madona v seznamech
2009 | Svatý Xaverius |
2008 | Newtonův mozek |
2006 | Romaneta (5 romanet) |
2004 | Erotomanie |
1951 | Štrajchpudlíci |
Netihnuv prilis k archaicke mluve klnul jsem stylu autorove, rozjimaje, zda komlikovanost mluvy jeho nebyla't ulitbou boji za jazyk cesky. A byt pribeh ten sujetovy um autoruv znacil, bylte prilis vzdalen vtahnuti do deje mysli me.
Ale jinak vcelku cool.