Zázračná země přehled
Vladimir Afanasjevič Obručev
Podtitul: podivuhodné putování do nitra zeměkoule. – Románová fantasie, napsaná roku 1915 a vydaná roku 1924, o podivuhodném putování do nitra zeměkoule, opírající se o dvě stě let starou představu, že naše zeměkoule má vnitřní dutinu, dokonce s vlastním malým sluncem uprostřed. Autor-akademik použil této domněnky k tomu, aby v napínavých příbězích čtyř ruských vědců a to geologa, zoologa, lékaře, botanika a meteorologa, kteří objeví v polární tundře dosud neznámé pevniny někde nad 75° sev. šířky otvor do této dutiny a sestoupí do jejího nitra, předvedl čtenáři dávno vyhynulé tvorstvo doby jurské a křídové, celou pravěkou přírodu, která se v tomto koutě zeměkoule uchovala. 1. vydání.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 1941 , Leopold MazáčOriginální název:
Plutonija, 1924
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zázračná země. Přihlašte se a napište ho.
Čtivě napsaný příběh. Způsob vedení expedice a sbírání poznatků je více méně dobově podmíněn a dnes už překonán. Nesmyslné vraždění živých tvorů je zcela nepřijatelné. Čtenáři může dnes také vadit určitá územní rozpínavost a nabubřelost čitelná z proslovů hlavních hrdinů. Souvisí s geografickým umístěním jejich domoviny a zejména vlastní mentalitou.
Překvapivě čtivé a zajímavé čtení, k němuž jsem se dostal až někdy po čtyřicítce. Jak již napsali ostatní čtenáři, je to trošku Cesta do středu Země, trošku Cesta do Pravěku a taky trochu Pellucidar. Nedivím se, že v době vzniku se našly spousty čtenářů, kteří žádali o uspořádání nové expedice do Plutónie.
Knižní novinky (36. týden)
30.08.2020
Kniha Zázračná země v seznamech
pravěk Zdeněk Burian, 1905-1981 cestování časem sci-fi pro děti
1956 | Plutonie |
1955 | Sannikovova země |
1951 | Po horách a pouštích Střední Asie |
1956 | Poklady v pustinách střední Asie |
1957 | Zlatokopové v poušti |
Příběh poplatý době a místu svého vzniku. Když si odmyslím tu "politiku", tak je to docela dobré dobrodružství, které se v druhé polovině knihy konečně rozjelo a i postavy začaly trochu mluvit. Čekal jsem, jak se vyvine konec a jsem docela spokojený. Číst to před čtyřiceti lety, by bylo lepší.