Zbojník Indže Memed přehled
Yasar Kemal
Dosud nejvýznamnější dílo tureckého spisovatele (nar. 1922), připomínající jednoduchostí slohu, svěžestí a prostotou staré národní legendy a romance. Jeho děj se odehrává v třicátých letech našeho století. Zobrazuje život naanatolské vesnici a jeho hrdina, prostý venkovan, který se domnívá, že zabil svého pána, uteče do hor a žije tam jako zbojník-nelítostný mstitel křivd na chudých, se podobá Jánošíkovi. Román byl odměněn literární cenou a přeložen doosmnácti jazyků.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Romány
Vydáno: 1966 , SNKLU - Státní nakladatelství krásné literatury a uměníOriginální název:
Ince Memed, 1955
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zbojník Indže Memed. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Zbojník Indže Memed v seznamech
Další kniha z knihovny mých rodičů. Dobrodružný příběh o chlapci, který od svých dětských let zažívá obrovskou krutost vlády "agy", pána pěti vesnic. I když se děj odehrává ve 30. letech 20. století, je až neuvěřitelné, že ještě v těchto letech jsou vesničané poddanými a jsou vydání zcela napospas a nesmějí z vlastní vůle dělat vůbec nic. Krutost, bití a okrádání od svého krutovládce
Chlapec, již už mladý muž s dobrým srdcem, se chce pomstít a zničit tohoto"netvora" a touží po své lásce, a aby mohl s ostatními pracovat a žít v poklidu své vesnici. Dobrodružný i smutný příběh zároveň. Doporučuji.