Zdeněk Svěrák – Muž renesanční přehled

Zdeněk Svěrák – Muž renesanční
https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429667/mid_zdenek-sverak-muz-renesancni-BLh-429667.jpg 3 31 31

Autorka čtvrtého doplněného vydání biografické knihy o Zdeňku Svěrákovi přibližuje jeho neopakovatelnou a výjimečnou osobnost z několika úhlů pohledu - jako divadelníka, herce, scénáristu, textaře, spisovatele a člověka angažujícího se v charitě i v občanské společnosti. Nejde o vyčerpávající portrét, ale o črtu všestranného, ba RENESANČNÍHO MUŽE, který si zaslouží náš obdiv a uznání.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zdeněk Svěrák – Muž renesanční. Přihlašte se a napište ho.

Kačudovič
30.10.2024 3 z 5

Knihu lze hodnotit dvěma pohledy a to po stránce "pocitové" a řemeslné.

Co se týče té druhé jmenované, tady bych si asi dovolil vypůjčit a poupravit výrok Járy Cimrmana: "Co na webu aplaudováno, bude v knize zavrhováno." Tady plně souhlasím s postřehy ostatních čtenářů, postavit většinu díla na přepisu rozhovorů "z druhé ruky" může působit poněkud rozpačitě. Zvolená forma by se asi lépe uplatnila například v některém periodiku nebo internetové platformě.

V té "pocitové" rovině je dojem už lepší. Sáhodlouhé popisy notoricky známých děl a vypisování jejich "hlášek" sice asi není důvod, proč se člověk uchýlí k četbě této knihy. Nicméně pana Svěráka a veškerou jeho tvorbu mám rád, takže přenést se prostřednictvím autorky do jeho života a díla bylo moc příjemné.

MaxQ
24.02.2023 2 z 5

Jakožto cimrmanolog a svěrákolog jsem přistupoval k této knize velmi opatrně. No a dobře jsem udělal. Zas jen další kompilát z bulvárních a regionálních novinových článků a z osobních, leckdy již hodně matných, vzpomínek na populární filmy v televizi. Navíc plné faktografických chyb. Pokud v tomto státě existuje někdo, kdo o Svěrákovi, Cimrmanovi, Smoljakovi nic neslyšel, dobrá, může u této knihy začít. Jinak opravdu nedoporučuju.

alkazemka
08.08.2022 4 z 5

Zdeněk Svěrák je pro mě velkou životní autoritou a vzorem. Jeho lidství, smysl pro humor, inteligentní naivita a schopnost vidět svět vlídně a vesele pokud možno za všech okolností, to je to, co na něm obdivuji, co je pro mě přirozeně a dobrovolně přijatým vzorem. A proto jsem se těšila na tuhle knížku hrozně moc.
V průběhu čtení však nejdřív přišlo jisté rozčarování, že to vůbec není to, co jsem čekala za podtitulem autobiografická kniha. Žádné osobní postřehy, životní moudra ani "pikošky" z osobního života. Jde spíše o jakousi antologii, či jak to nazvat, Svěrákova celoživotního díla. Počáteční mírné zklamání z tohoto zjištění však postupně mizelo a na jeho místo nastoupilo potěšení z toho, že jsem se dozvěděla nové zajímavé informace ze zákulisí divadla Járy Cimrmana, detaily o vzniku divadelních her a pro mě mnohdy doposud neznámé informace o tom, jak těžce se rodil každý další film firmy Svěrák & syn.
Tak jestliže čekáte životopis jak má být, v této knize se vám jej nedostane. Ale čtení to je hezké, to nemohu říct.

P.S. A i kdyby nebylo, tak panu Svěrákovi to na obalu knížky tak sluší, že stojí za to mít ji aspoň chvíli na nočním stolku. Jen tak. Pro potěchu.

Kniha Zdeněk Svěrák – Muž renesanční v seznamech