Ze života českých poustevníků přehled
Vratislav Václav Tomek
Soubor legend, sebraný V. V. Tomkem, který zde přinášíme, nebývá uveden ani v podrobných přehledech Tomkovy bibliografie. Vznikl patrně jako vedlejší produkt jeho pilné heuristické činnosti, případně využil starších zpracování těchto literárních útvarů. Že se Tomek věnoval legendám i podrobněji je zřejmé – kromě jeho jiných prací o českých legendách – z jeho úvahy v Časopisu českého musea „Svatá Ludmila a Čechy za jejího věku“ uveřejněné v roce 1860, kde dokazuje, že latinská legenda o sv. Ludmile vznikla nedlouho po jejím zavraždění.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ze života českých poustevníků. Přihlašte se a napište ho.
Mám ráda příběhy poustevníků, představuji si jejich život, jaký ve skutečnosti byl, a jak byl poté mile naivně přibarven.
Historické souvislosti, zvláště popis možné zrady Vintíře, jsou velmi zajímavé.
Jazyk knihy je zastaralý, nečetlo se mi proto úplně lehce.
Děkuji za možnost legálního stažení zdarma.
Útlá knížka o životě některých českých poustevníků. Kniha je provázena povedenými ilustracemi. Mám ráda knihy, které souvisí s historií - zvláště tou českou. Tyto legendy shromáždil při své práci rektor české univerzity Václav Vladivoj Tomek, který byl mimo jiné blízkým spolupracovníkem Františka Palackého.
Cizí holka, Kruté povídky a dalších 1 968 eknih zdarma
06.02.2023
Kniha Ze života českých poustevníků v seznamech
Část díla
2007 | Ze života českých poustevníků |
1993 | Jan Žižka |
1927 | Šumavské pověsti |
2007 | Ze zášeří českých hradů |
Pojdte a poslyšte pověsti z dob dávno minulých , mnohé pravdivé a založené na skutečných lidech a událostech.