Zelekova dobrodružství - Zlodhův hrad přehled

Zelekova dobrodružství - Zlodhův hrad
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41130/zlodhuv-hrad-41130.jpg 4 19 19

Wastlinor. Tak se odjakživa nazýval horský kraj, ležící na sever od řeky Chetry. Kraj drsné a divoké pahorkatiny i vysokých a nepřístupných Maghrabských hor. Téměř jeden lidský věk nebyl namáhavý a jednotvárný život wastlinorského lidu ničím narušen. Zlo se však přesto objevilo. Přišlo nečekaně a bylo temné a nelidské. V malé horské vesničce jménem Mehulka vypráví starý Trom, bílý jako vrchol Zimní hory, svůj dávný příběh o prokletém hradu a smrti šesti nejlepších lovců vesnice. Jeden z chlapců, Zelek, však nevěří a hodlá všechny přesvědčit o své pravdě… Staň se tedy pro příští chvíle mladým Zelekem. Spolu s ním se vydej na cestu do Zlodhova hradu a poznej jeho tajemství. Jeho rozhodnutí, úspěchy a nezdary budou i tvými. Jen na tobě bude záležet, dojde-li svého cíle a zbaví Wastlinor cizího zla…... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zelekova dobrodružství - Zlodhův hrad. Přihlašte se a napište ho.

jiri0330
15.07.2024 1 z 5

Po letech jsem se vrátil ke hraní gamebooků a tenhle mi v mládí unikl. A teď si říkám, že to ani tak nevadí. Je to asi nějaká prvotina z r. 1995 vycházející ze stylu Dračího doupěte. Prozkoumávání hradu mi připadalo až nudné, chodí se sem tam po nádvoří, ochozech, strážních věžích a hledají se klíče. Je třeba si kreslit mapku, abyste věděli, kde co je, až zemřete a budete muset jít znovu. Občas se bojuje, hlavně s obyčejnými zvířaty, což mi přišlo kruté. S uspokojením jsem si proto píchnul aspoň do zombie. Systém zbraní, životů a boje je takový těžkopádnější, než v jiných gameboocích a hodně závisí na náhodě. Špatná rozhodnutí se dají celkem předvídat, ale někdy stačí jen smůla (při souboji i při pasti) a je po vás.
Už teď vím, že si ho nikdy nezahraju.

Plusy: Vtipně zveršované způsoby smrti pro zmírnění pachuti hořkého konce (např. Chtěl jsi vládnout silou meče, z tvého těla krev teď teče.). Rozvinutější závěr. Vážím si o to víc lepších gamebooků.

Mínusy: Nezáživné prozkoumávání hradu. Předměty a zbraně často zbytečné (marně jsem se např. těšil, že si vystřelím z nalezené kuše). Uživatelsky nepohodlný a méně logický soubojový systém. V průvodní listině je zbytečná kolonka na peníze. Nalákání na pokračování (Pán orla), které dosud (7/2024) nebylo vydáno.

Zábavnost: 2/10
Obtížnost: 6/10

Dinik
27.10.2023 5 z 5

Druhý díl nakonec po dlouhých 29 letech bude. V roce 2024 jej vydá nakladatelství Knihy Veles.

Morbidus
18.02.2021 4 z 5

Zajímavá věc. Pamatuji se, že jsem tento gamebook v mládí nedohrál. Nějak mě to tehdy nevtáhlo. Každopádně knize nemohu upřít dokonale vykreslenou atmosféru temného hradu. Ta mě po letech přiměla, abych se ke knize vrátil.
A nelitoval jsem! Pravda, Zelekův příběh je poněkud naivní, ale je tady to „něco“ které knihu odlišuje. Otevřenost prostředí vyvolává dojem, že hráč má svobodu ne nepodobnou D&D. V mých očích však knize ubírá soubojový systém, kde postavu od nepřízně kostek nechrání takřka nic. Na druhou stranu - ty záhrobní verše v případě náhlého úmrtí jsou perfektní nápad. :)
Konec pak přímo otevírá dveře dalšímu dílu... který není a zřejmě nebude. Zelekovo dobrodružství se tak stává fajn záležitostí, kterou můžu jen doporučit.

Kniha Zelekova dobrodružství - Zlodhův hrad v seznamech