Zelená planeta: Utajený svět rostlin přehled
Simon Barnes
Anglický novinář a spisovatel Simon Barnes v knize Zelená planeta říká, že ve světě rostlin nic není takové, jak to vypadá. Rostliny mohou být stejně agresivní a soutěživé jako živočichové a jejich osudy bývají podobně dramatické. Objevíme rostliny, které nemilosrdně pohltí hostitelskou rostlinu, ale i ty, které si vytvářejí hluboké a složité vztahy s jinými druhy organismů. Budeme putovat z jednoho prostředí do druhého, od druhově nejbohatších deštných pralesů po drsné pouště, kde se zdá, že je existence života nemožná. Dále se podíváme na sezonní kontrasty, na to, jak se krajina během roku téměř k nepoznání změní. A přesuneme se i do vody, kde veškerý život začal. S využitím nejnovějších technologií a představením více než dvou desetiletí objevů odhaluje kniha úchvatný život rostlin tak jako nikdy předtím - život plný pozoruhodného chování a emotivních příběhů. Publikace doprovází úspěšný dokumentární seriál televizní stanice BBC, na kterém spolupracoval Sir David Attenborough.... celý text
Literatura naučná Příroda, zvířata
Vydáno: 2023 , Slovart (ČR)Originální název:
The Green Planet: The Secret Life of Plants, 2022
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zelená planeta: Utajený svět rostlin. Přihlašte se a napište ho.
Tohle si přečtěte :-) Neskutečně poutavě psaná kniha, díky níž se na rostliny už nikdy nebudu dívat tak jako dřív. Nejsem žádný kytkofil, ale kniha mě opravdu hodně bavila. Kromě těch největších zajímavostí o životě rostlin v ní naleznete také spoustu mnohdy naprosto úchvatných obrázků. Z knihy jsem nadšená a nezbývá mi než ji vřele doporučit :-)
Kniha Zelená planeta: Utajený svět rostlin v seznamech
2023 | Zelená planeta: Utajený svět rostlin |
2023 | História sveta v príbehoch 100 zvierat |
Kniha obsahuje neskutečně zajímavá fakta o rostlinách, provede vás prakticky celým světem a ukáže mnoho z jeho divů, osobně se mi ale dost špatně četla - jedná se o převyprávění stejnojmenného dokumentu, takže autor mnohdy nepopisuje přírodu, ale přírodu, která se odehrála v dílu tohoto pořadu. Přijde mi to poněkud schizofrenní a mám raději knihy, které píšou přírovedci rovnou - pak máte pocit, že to vy stojíte v džungly/v korytě řeky atp. v této knize tam vždy stojí jen žasnoucí David Attenborough a vy na něj koukáte dalekohledem, který ani není váš - půjčil vám ho totiž jistý Simon Barnes.