Železná vdova přehled
Xiran Jay Zhao
Železná vdova série
1. díl
Chlapci z Chu-sie snívajú o tom, že sa raz stanú pilotmi kukiel, obrovských robotov, ktoré sa dokážu transformovať a bojovať proti votrelcom z vesmíru, číhajúcim v temnote za Veľkým čínskym múrom. Na to však potrebujú spojiť sily s dievčaťom a zdá sa, že nikoho netrápi, že pilotka-konkubína takmer vždy príde pri mentálnom spojení so svojím partnerom o život. Osemnásťročná Ce-tchien túži zabiť špičkového pilota zodpovedného za smrť jej sestry, a tak sa dobrovoľne prihlási na túto nevďačnú pozíciu. Šanca pomstiť sa naskytne skôr, než by čakala, a jej sa dokonca podarí vyjsť z kokpitu kukly bez škrabanca a za sebou zanechať len spúšť. Vyslúži si tým prezývku železná vdova a zaradí sa k vzácnemu a obávanému druhu pilotiek, ktoré sa mocní snažia umlčať. Ce-tchien pridelia k najkontroverznejšiemu pilotovi ríše, odsúdenému vrahovi. Ten má za úlohu skrotiť jej znepokojujúcu, a predsa neoceniteľnú mentálnu silu. No keď už raz Ce-tchien ochutnala moc, len tak ľahko necúvne. Využije každú možnosť, čo jej ponúkajú novonadobudnuté schopnosti a neblahá povesť, aby v krutom svete a boji proti desivým monštrám prežila.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2023 , Slovart (SK)Originální název:
Iron Widow, 2021
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Železná vdova. Přihlašte se a napište ho.

Tahle kniha na mě čekala dva roky v knihovně, protože jsme nebyly schopné se domluvit na termínu společného čtení a vždy mi do toho vlezla jiná kniha, kterou jsem potřebovala přečíst. No a teď na ní konečně došla neplánovaně řada. A musím říct, že jsem si čtení opravdu užila. Knihu jsem doslova zhltla za ani ne 24 hodin a kdybych nepotřebovala spát a jíst, tak dám těch 400 stran tak za 8 hodin.
Kniha se opravdu skvěle četla a stránky mizeli neuvěřitelnou rychlostí. I přesto, že děj je plný zbytečně natahovaných pasáží, tak to vůbec nevadí, protože autorka to se slovy opravdu umí a vy si tu spoustu nepotřebné omáčky naprosto užijete. Hlavně posledních cca 100 stran, které jsou opravdu jízda. I když se na konci knihy stane několik věcí, které jsou trochu zvláštní a nesedí mi, tak naprostý závěr dokonale zapadá do celého příběhu.
Hlavní hrdinku budete zároveň nenávidět i milovat. Už od začátku se totiž chová jako naprosto sebestředná a sobecká mrcha, ale je tak dobře napsaná, že vás prostě bude bavit, nebo aspoň mě bavila. Postupně si projde nějakým vývojem, což je skvělé. Další dvě hlavní postavy jsou jejím dokonalým protipólem a přijde mi, že jsou takto vytvořeny, právě proto aby chování hlavní hrdinky vyznělo výrazněji.
Co trošičku pokulhávalo, tak to byla romantická linka. Trošku se tam proti sobě bilo, zda je vše opravdu založeno na romantickém citu, nebo je vztah udržován pouze z chladné logiky. Naopak se mi, ale velmi líbilo, jak autorka spojila moderní svět a staré, možná spíše zastaralé tradice. Propojení sci-fi a asijské mytologie skvěle fungovalo a já jsem velmi zvědavá na další díl. Takže, za mě rozhodně velké doporučení.

(SPOILER)
Neotřelá kombinace sci-fi, čínské historie a fantasy s hlavní hrdinkou, co není tak úplně hrdinka. Budu k vám upřímná a přiznám, že většina mé náklonosti k téhle knize je založena na něčem co se dá popsat jen jako "just vibes".
První část je jednoznačně nejlepší a nejucelenější přičemž nám dává základy "budoucího" světa plného špičkové techniky, ale zastaralých postojů. Ce-tchien má jasný cíl a nenechá se nikým zastavit, v téhle části je mi také nejsympatičtější ať už dělá co dělá. Ostatně tahle část je o tom, o čemž jsem si myslela že bude celá kniha.
Vše dobře funguje až do bodu než se na scénu vrátí I-č, a to mě přivádí k tomu, že romantická linka/y je podána celkem těžkopádně a to je škoda, vzhledem k neobvyklé volbě polyamorního vztahu u YA to mohlo být fajn. Jak příběh pokračuje do hry se přidává víc a víc věcí, což je ve výsledku celkem na škodu a závěr je dle mého krapet přehnaný. A co mi nejvíc chybělo byla alespoň jedna další ženská postava, co není pro Ce-tchien nepřítelem.
Zkrátka jsem si vědoma toho, že se zde vyskytuje mnoho slabin, ale přesto mě příběh bavil a dám šanci druhému dílu.
Dvanáctý ročník KNIHOMÁNIE startuje v pátek 21. října 2022
21.10.2022
Vychází Rod nebes a dechu, Pavouk a další knižní novinky (42. týden)
16.10.2022
„Je to ohromně legrační. Muži tak šíleně touží po našich tělech, a zároveň nás tolik nenávidí pro naše myšlenky.“
Kniha Železná vdova v seznamech
v Mé knihovně | 200x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
Nádherné propojení fantasy, sci-fi a historie, které působí přirozeně, takže díky tomu strašně moc fandíte hlavní hrdince, tedy minimálně na začátku. Protože co je horší, než být žena ve společnosti, která má středověké smýšlení.
S postupujícími stránkami ale zjistíte, že pokrokové myšlenky hlavní hrdinky hraničí s fanatismem a tak se nedá mluvit o tom, že by to byla nejsympatičtější žena příběhu. Pravděpodobně tomu bude naopak a přesto mě neskutečně bavila a tak mi stránky ubíhaly pod rukama rychlostí blesku.
První polovina knihy mě bavila víc, než druhá, jelikož jsme se seznamovali se světem, odhalovali nespravedlnost vůči ženám a přicházeli na kloub mnoha mužským charakterům. První velký zvrat na sebe nenechal dlouho čekat a tak jsem jásala, že kniha nebude obsahovat moc vycpávky a děj pofrčí.
Bohužel s příchodem starého kamaráda jsem pociťovala trpkost a víc se začalo projevovat, jak je hlavní hrdinka pokrytecká vůči svému pilotnímu partnerovi. V tu chvíli se začal v příběhu motat i pravý milostný trojúhelník, který balancoval na hraně lásky a logiky, a ne a ne se přiklonit na jakoukoliv stranu. Ve výsledku z toho pak vyšlo ne úplně uvěřitelné sblížení, potažmo následné extra silné pouto.
Posledních sto stran je ovšem parádní jízda, kdy jsem měla co dělat, abych stíhala tempo knihy. Ne jen, že hlavní hrdinka vystřelila svůj postoj do absurdna, ještě se k jejímu šílenství přidala ne jedna postava a mě nezbývá nic jiného, než vyhlížet nový díl. Nevěřím totiž, že "mouchy sežerte mě" císař takový ve skutečnosti je. Obzvlášť s božskými odhaleními.