Železné srdce přehled
Martin Sládek
Kroniky o Haraldovi série
< 2. díl
JEDEN VIKING V KRÁLOVSKÉM MĚSTĚ FRANKŮ A LETNÍ VÁLKA, KTEROU NIKDO NEČEKAL… Žoldák, rváč a dobrodruh Harald ví, že ke své smůle umí být dobrý i ve špatných věcech. Někdy tak dobrý, až je to úsměvné, ale tady není nic, čemu by se dalo smát. Tou první věcí je nechtěné zaplétání se do politiky, a té se Harald obvykle snaží vyhýbat jako viking kříži. Když je však politika vyvážena více než příjemnou odměnou za zajímavou zakázku, zradí Haralda jeho vlastní zvědavost. Maurští velvyslanci se ztrácejí jen jednou za život a co by jinému zlomilo hřbet, bere Harald jako výzvu. Druhou věcí je naplňování temných předtuch. To, co se původně zdálo být zajímavým pátráním v ulicích letní Paříže, se v rámci dvou horkých, napjatých a krajně hektických dnů změní v noční můru plnou plamenů, bolesti a těžkých rozhodnutí. Nic není zadarmo a Harald musí jít přes mrtvoly, protože zůstat pozadu za světem, který se mění rychleji, než kdo tuší, znamená jediné: rychlou smrt. ____ „Když si Harald došlápne na Paříž, je z toho hodně mrzení. Železné srdce je špičková a náležitě drsná hrdinská fantasy.“ – PEVNOST... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Železné srdce. Přihlašte se a napište ho.
Měla to být rychlá a jednoduchá práce, jenže se to celé zkomplikovalo, když začali umírat ti, kdo se k celému případu dostali příliš blízko. Harald pátrá v uličkách Paříže po zmizelém maurském vyslanci, ale narazí na spiknutí větší, než kdokoli tuší. Martin Sládek už jednou vyslal Haralda za románovým dobrodružstvím, teď tedy máme čest po druhé. Paříž samozřejmě nejsou severské fjordy a hromotlucký Viking působí mezi franckou a německou šlechtou poněkud nepatřičným dojmem. Víc si ho dovedu představit v zaplivaných putykách a temných hvozdech, než v sálech Conciergerie či v opatství Saint Genevieve. Příběh je přesto výborný, napínavý, tajuplný s nádechem mystéria. Stejné je to s výběrem postav, které sekundují Haraldově buldočí houževnatosti, ať už mají významnou či vedlejší roli. Autorovi se daří dát jim právě tolik prostoru, kolik si zaslouží. Dějová linka je plynulá a bez zádrhelů, takže se kniha velmi dobře čte. Byť se v závěru velkého překvapení nedočkáme, je finále hodnotné a plnokrevné. Takže suma sumárum: spokojenost.
Hrdinská fantasy jak má být v kulisách Paříže a alternativního středověku. A jak víme, Paris sera toujours Paris, ačkoliv kromě Consiergerie si tam moc "nezahraje". Očekávala jsem epické souboje, trochu té magie, drsné vtípky, a všechno jsem to dostala. I když nejmenovaný magický artefakt suploval mobilní telefon, dávám pěkné tři a půl hvězdy.
Tichý pláč, Papírový palác a další knižní novinky (9. týden)
26.02.2023
Kniha Železné srdce v seznamech
2018 | Hladová smečka |
2020 | Časovládci: Skryté ostří |
2013 | Nabídka, která se neodmítá... |
2016 | Hodina vlků |
2023 | Železné srdce |
Kdo by si myslel, že je Železné srdce ryzí fantasy, byl by asi zklamán. V podstatě jde o detektivní pátrání, v němž se občas mihne trochu té magie, a to především díky Haraldovi a jeho léčebným metodám. Příběh plyne jako Seina a přinejmenším v první polovině je zčeřen peřejemi soubojů či bitek jen zřídka. Ale Paříž je jako pověstný soudek s prachem a intriky, spiknutí církve i šlechty jsou tu stejně běžné jako zákeřné bodnutí dýkou do zad. Proto i Haraldovi a jeho blízkým půjde záhy o život.
Železné srdce disponuje dobře vykresleným historickým pozadím a ve své druhé části skvěle vygradovaným pátráním. Jeho největší předností jsou však postavy, o jejichž život se budete bát. Těžko knize něco vytknout. Příběh je oproti Hladové smečce mnohem propracovanější a vyprávění plynulejší. K hrdinům si najdete vztah velice lehce a snad jen zbytečně protahovaný závěr románu trochu škodí. Naopak vyprávění z pohledu Haralda mu dodává na autentičnosti. Místy si dokonce budete připadat, jako byste hráli hru Kingdom Come: Deliverance. Citelně jsem však postrádal mapu Paříže.
Pokud máte rádi detektivky Juraje Červenáka, nemůžete s novou knihou Martina Sládka sáhnout vedle. Připravte se však spíše na Sherlocka Holmese než na Ragnara Lothbroka. A ještě jedno velké plus Železné srdce má. Můžete si ho přečíst, i když neznáte předchozí autorovu tvorbu.