Zem a popol přehled
Atík Rahímí
Román z málo známeho prostredia Afganistanu počas sovietskej okupácie je príbehom veľkej ľudskej tragédie človeka, ktorému sa zrúti celý svet. Starec Dastagir s vnukom Jasinom odchádza z dediny, ktorú zrovnali so zemou sovietske tanky. Celá jeho rodina zahynie v plameňoch a troskách a on ide túto hroznú zvesť oznámiť synovi, ktorý pracuje v bani, a očakáva, že tento podľa dávnej tradície pomstí rodinu aj za cenu vlastného života. Autor knihu písal perzským jazykom nazývanym dari, ktorý sa v Afganistane používa od najstarších čias a ktorý knihe dodáva originalitu, subtílnosť a cit.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2002 , Slovart (SK)Originální název:
Terre et cendres, 2000
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zem a popol. Přihlašte se a napište ho.
Ve mně tahle miniatura, vlastně spíše povídka, vyvolala smíšené pocity. Na jedné straně uznávám její emocionální sílu, vyplývající z tragiky příběhu (ovšem pro českého čtenáře, užívajícího si zdejší dlouhodobé stability a bezpečí, nese silný emocionální náboj skoro cokoli, co pochází z oněch válkami, horkem, suchem a hladem trápených zemí, jako je Afghánistán), na druhé straně mi způsob vyprávění připadal příliš patetický, melodramatický. Ale budiž, třeba tam lidé opravdu takto přemýšlejí a mluví, jen já to – ze zvyku - nedokážu akceptovat. Každopádně je to knížka, která za přečtení stojí, i proto, že na chvíli člověka vytrhne z jeho pohodlné, bezpečné české reality a donutí ho přemýšlet nejen nad vlastními přízemními problémy.
Krásná a útlá kniha, která popisuje vnímání lásky, bolesti a tradice v Afghánistánu. Autor zvolil velmi zajímavý způsob vyprávění typu: představ si že jsi ten a ten a děláš to a to... Mohu jen doporučit.
Kniha Zem a popol v seznamech
Afghánistán afghánská literatura
Subtilní vyprávění, které toho mezi řádky prozradí o životě v Afghánistánu po ruské invazi víc než příběhy mnohonásobně objemnější. Bolest, strach, nejistota, síla tradic, slabost člověka, křehkost života. Prach a smrt na místě, jež poté, co přišlo na svět, navštívila snad jen jediná sudička a nepředpověděla mu nic jiného než neštěstí.
Jeden otec putující za synem s nejčernějšími zprávami, jedno dítě, jehož svět, tak jak jej znalo, už neexistuje, putující za otcem, jeden syn a otec, který nesplnil, co měl.
Vyprávění stejně smutné, jako pohled na zaprášeného motýla, který uvízl mezi okny.