Ztracen v zemi mamutů přehled
Pavel Radosta
Země mamutů série
1. díl >
Dospívající chlapec Niam žije v jednom z největších sídlišť lovců mamutů v období posledního vrcholu doby ledové. Spolu s ostatními i sám loví, učí se přírodním dovednostem, zažívá „bushcraft" v té nejtěžší a nejryzejší podobě v dějinách lidstva. Při útěku kmene před cizinci se ztratí a sám bloudí krajem. S příchodem zimy jej najde jeho o něco starší sestra. Oba sourozence ovšem zajmou v neznámém kraji pravěcí lovci. Příběh dětí dál pokračuje a jedna dramatická situace střídá druhou. Reálie jsou podloženy zjištěními současné antropologie a doprovodných věd (paleobotaniky, zoologie, klimatologie apod.). Kniha s působivými ilustracemi Kateřiny Coufalové současným jazykem a s ohledem na nové poznatky interpretuje období, které zpracoval klasik tohoto žánru, Eduard Štorch. V dynamické stavbě příběhu je vedle autenticky vyznívajících popisů a dramatických situací místo i pro humorné odlehčení děje. Kniha autora Pavla Radosty, který napsal dvě desítky odborných a několik set popularizačních článků převážně s tématy historie, přírody, antropologie, umění, vrací do české literatury pro mládež žánr dobrodružného příběhu v reálném přírodním prostředí.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ztracen v zemi mamutů. Přihlašte se a napište ho.
S hodnocením počkám, až knížku se synem (11) dočteme. Mírné varování je potřeba ale vyslovit hned.
Jsme zhruba ve čtvrtině a skoro v každé kapitolce (tudíž zhruba na každé druhé stránce), chlapci nebo dospělí muži uloví nějaké zvíře a občas je to na literaturu pro děti celkem drsné. Většinou Vám nejdřív autor popíše, jak je zvířatko roztomilé, aby vzápětí umřelo bídnou smrtí. Mamut tedy zabere stránek víc, ale o to větší je to řezničina (navíc mi způsob zabití nepřijde moc reálný). Až si říkám, co ještě autor prostřednictvím našich hrdinů zprovodí ze světa. Pprávě to byl na jedné stránce lumík a sovice sněžná a podle obrázků předpokládám, že v další kapitolce nás čeká labuť. I můj syn, který je zvyklý na ledasco, prohlásil, že knížka je dost morbidní. Číst chce ale dál....
Příběh, způsob psaní, zvolená slova, detailní informace o tehdejším životě, ilustrace, trvalé napětí, velkou míru uvěřitelnosti, vše chválím. Vlastně mi nevadí ani konec příběhu, baví mne možnost vlastních závěrů. Četla jsem nahlas s rodinou, diky tomu jsem nic nepřeskakovala a mohla si užívat text. Za mne super počin.
Vychází Kouzlo všité do šatů a další knižní novinky (45. týden)
04.11.2022
Kniha Ztracen v zemi mamutů v seznamech
pravěk mamuti lovci mamutů dětská dobrodružství
2022 | Ztracen v zemi mamutů |
2023 | Šaman ze země mamutů |
2021 | Lidožrouti |
2015 | Moje země |
2010 | Brno |
Velmi realisticky popis zivota v praveku...jen pribeh hlavniho hrdiny trochu pokulhaval a kdyz se konecne rozjel, kniha skoncila. Priklanim se k predchozimu komentari, ze cloveka prekvapi kolik ruznych druhu zvirat a kolika ruznymi zpusoby lze zabit.
Sympaticka Zine, saman v nadpise a nadeje, ze si Niam vyhledne nejakou zajimavejsi divku, me motivuji k precteni dalsiho dilu.
Ps.: Ach, ty nadherne ilustrace.