Země nomádů přehled
Jessica Bruder
Tvrdé probuzení z amerického snu. Novodobí kočovníci bydlí ve svých karavanech a šancí na přežití je život na cestě od jedné sezónní práce k druhé. Knižní předloha stejnojmenného filmu režisérky Chloe Zhao ověnčená Oscary za nejlepší film, režii a ženský herecký výkon. Vydrží všechno, protože jim nic jiného nezbývá. Radují se z mála, protože víc nemají. Rádi by si užívali zaslouženého důchodu, místo toho češou ovoce, hlídají a uklízejí kempy nebo pracují ve skladech Amazonu – a potom jedou zase o kus dál. Žijí mimo společnost, která jim moc nenabízí a dívá se na ně podezřívavě. V Americe, kde úspěch znamená všechno a ztělesňuje ho velký dům a dobrá práce, možná dvojnásob. Sami se ale nevnímají jako bezdomovci. Rozhodnutí vyrazit ve svém pick-upu s přívěsem hledat náhodný přivýdělek pro ně představuje často jedinou možnost, jak neživořit na ulici. Zbavili se skoro všeho a získali svobodu, kterou ani nečekali. Novinářka Jessica Bruder nomády neromantizuje, obdivuje spíše jejich schopnost vydržet i ve svém věku těžkou fyzickou práci, přizpůsobit se, nestěžovat si. A uchovat si sny. Hlavní hrdinka Linda May by si ráda koupila kousek země, postavila tam nízkoenergetický domek z lahví a plechovek – zůstal by pak dcerám a vnoučatům. I když nic nemáme, chceme, aby po nás něco zbylo.... celý text
Literatura světová Cestopisy a místopisy
Vydáno: 2021 , AbsyntOriginální název:
Nomadland: Surviving America in the Twenty-First Century, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Země nomádů. Přihlašte se a napište ho.
Opravdu moc zajímavá kniha. Nám z Evropy se možná zdá, že v USA je americký sen samozřejmostí, ale není tomu tak... Čím dál tím víc lidí přichází o práci, má závažnou nemoc, nejsou pak schopni splácet hypotéky nebo nájem. A skončí jako nomádi putující Amerikou a hledají příležitostnou práci. A může to být bývalý učitel, knihovnice...
Reportáž je poutavě napsaná, přesto jsem nedokázala knížku přečíst na jeden zátah.
Kniha o lidech, kteří nejsou moderními insta nomády s macbookem připojeným k síti. Je o lidech, kterým se ve většině případů nepovedlo splnit si americký sen a díky špatné ekonomické situaci žijí v dodávkách a karavanech. Je o tábodříčích - jak se brigádníci Amazonu sami nazývají a o tom jak takový život žít a třeba si jej i užít.
Vhled do takového životního stylu je zajímavý, zajímavá je i sonda do ekonomické situace mnoha mnohdy starších Američanů, kteří jsou nuceni opustit své domovy. A nejšílenější a zároveň nejzajímavější jsou pracovní podmínky tzv Camperforce brigádníků pracujících v obrovských skladech Amazonu.
Bohužel popis únavné práce, život v dodávce, spaní na parkovištích před obchoďáky a srazy nomádů v zapadlých městech jsou po 150ti stranách stereotypní a začínají nudit. U audioknihy tomu nepomáhá ani monotónní hlas Zuzany Slavíkové.
Knižní novinky (36. týden)
05.09.2021
Kniha Země nomádů v seznamech
Když jsem se do knihy pouštěla, myslela jsem si, že bude o lidech s notebookem připojených k síti, kteří můžou pracovat odkudkoli. Ve skutečnosti je to ale kniha o lidech, kterým nevyšel americký sen, a tak škrtli tu největší položku ve výdajích - bydlení.
Reportáž je opravdu skvěle zpracovaná a dívá se na nomádství velmi komplexně. Výhody a nevýhody bydlení v dodávce, otázka rasy, zdravotních problémů a péče, sezónních prací, budoucího stárnutí nebo třeba spojitosti s bezdomovectvím. Bylo to velmi obsáhlé, místy možná až moc a klidně bych nějaké pasáže trochu zkrátila. I tak to ale bylo velmi zajímavé čtení, které určitě doporučuju!