Země prázdných domů přehled
P. D. James (p)
Lidstvo se žene do záhuby. Ztrácí schopnost reprodukce, miliony obyvatel jsou zasaženy nemocemi a ti zbývající se navzájem vraždí. Píše se rok 2021 a na Zemi se již pětadvacet let nenarodilo jediné dítě. Populace stárne, ubývá lidí i sil a Omegy, děti zrozené v posledním roce plodnosti Homo sapiens, rozhodně nepatří k vzorným občanům. Po celém světě se snaží vlády udržet pořádek a relativně klidný průběh zániku lidstva. O to má největší zájem Rada Anglie v čele s nevyzpytatelným Guvernérem Xanem. Však co se skrývá pod touto optimistickou maskou? Vypravěčem celého příběhu a hlavním protagonistou je Xanemův bratranec Theo Faron, historik žijící i v této podivné době ve svém malém světě univerzitního Oxfordu a v minulosti, která mu poskytuje možnost nepřemýšlet o tom, co se stane… Jednoho dne ale přijde výzva… Ve světě, který podlehl anarchii a násilí, je Theo pověřen důležitým úkolem. Musí ochránit možná poslední naději lidstva – mladou těhotnou ženu.... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1994 , Naše vojskoOriginální název:
The Children of Men, 1992
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Země prázdných domů. Přihlašte se a napište ho.
Nejdřív mě překvapilo, že P. D. Jamesová psala také něco jiného než klasické detektivky. Navíc znám skvělý film s Clivem Owenem a Julianne Moore, natočený podle knihy, no a to už stačilo k tomu, aby se zvědavě pustila do čtení. Mám ráda tenhle druh sci-fi, který se zaobírá existencí lidstva a až mrazivě zavání reálnou hrozbou. Oproti filmu jsou ale některé pasáže celkem nudné a nutí vás zpomalit a k zamyšlení právě ve chvíli, kdy byste chtěli v ději běžet dál. Film se nedrží striktně knihy, takže i když už příběh znáte, nebude čtení ztrátou času. Nelituju.
Posílám pár hvězdiček za originální vizi konce lidstva. Nic dramatického, a přitom tísnivější než kdejaký kasovní trhák. Žádné hladové hry, a přece v tom prostředí žít prostě nechcete.
Kéž by se toho samého ale nedržel styl psaní. Jestli ta nezáživnost, hlavně do poloviny knihy, byla záměrná ukázka toho nic, v němž se příběh odehrával, tak splněno jest. Měla jsem pocit, že čtu jen nějaké doprovodné vysvětlení k tomu filmu (ještě jsem ho teda neviděla). Ale chtěla jsem vědět, jak to s nimi dopadne, a nelituju, že jsem vydržela do konce.
Kniha Země prázdných domů v seznamech
zfilmováno anglická literatura těhotenství sci-fi postapokalyptická sci-fi
1986 | Třikrát Adam Dalgliesh |
1991 | Pachuť smrti |
1992 | Černá věž |
2013 | Smrt přichází do Pemberley |
2009 | Soukromá pacientka |
K této knize mě přivedlo její filmové zpracování, které se mi líbilo svou surovou depresivností. Chtěl jsem vědět o kolik se film odchýlil od předlohy a musím říct, že o dost, ale paradoxně v tom dobrým slova smyslu. Marně pátrám v paměti, kdy naposled jsem řekl, že film byl lepší než knižní předloha, ale tady to platí. Ne, že by knížka byla špatná, to jen ten film byl za mě tak dobrej.