Žena v kresťanstve přehled

Žena v kresťanstve
https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234380/bmid_zena-v-krestanstve-234380.jpg 4 10 10

Kniha liberálneho teológa o tom, ako sa ženy dostali z centra cirkvi na jej okraj. Hans Küng sleduje aktivity žien od počiatku kresťanstva, cez stredovek a reformáciu až po súčasnosť, pričom zrejme najprekvapivejšie sú pasáže venované ranej cirkvi. Venuje sa témam ako sú kňazstvo, manželstvo či cirkevná politika v oblasti sexuality. Ženy boli medzi Kristovými učeníkmi aj prorokmi, ich postavenie sa radikálne zmenilo v stredoveku, čo v rôznych formách pretrváva dodnes. Ako dokazuje autor, cirkev si na tieto obmedzenia našla rôzne sofi stikované vysvetlenia, z historického hľadiska sa však pre ne veľmi ťažko hľadá opora. Predpovedá, že súčasná cirkev nemá inú možnosť ako uznať rovnoprávnosť žien. Podľa ekumenickej paradigmy, ktorú vyznáva, sa bude postavenie žien v cirkevnom spoločenstve v nasledujúcom období už iba posilňovať.... celý text

Náboženství Literatura naučná Historie
Vydáno: , Premedia

Die Frau im Christentum, 2015

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Žena v kresťanstve. Přihlašte se a napište ho.

Darkry
29.09.2021 5 z 5

Velmi stručný ale zároveň nesmírně odborný úvod do problematiky postavení žen v dějinách křesťanství. Hans Küng prochází chronologicky vývoj křesťanského myšlení o ženách a přehledně jej člení do jednotlivých paradigmat. Závěr knihy přechází k normativním doporučením určeným (nejen) katolické církvi. Küng ukazuje, jak a proč by církev měla transformovat své aktuální postoje týkající se role ženy v církevním životě i ve světě obecně.

katakomb
03.02.2021 4 z 5

Jak uvádí anotace, jedná se o nástin - kniha je tedy podle toho úměrně napsaná, nejedná se o žádnou encyklopedii, spíše o monologickou polemiku a diskuzi na téma "žen v křesťanství". Z textu je patrné, že autor myslí pokrokově a není určitě nijak přísně konzervativní ani z teologického ani z jiného kulturního anebo sociálního úhlu pohledu, což činí knihu velice (a široce) čtenářsky přístupnou. Neobsahuje nic, co je možné vypustit a tak se v relativně útlé publikaci dobírá vcelku rychlých závěrů, díky nepřítomnosti nepotřebných (vzhledem k povaze knihy) detailů se člověk dozví o důležitých historických milnících a pochopí různé historické stupně v sociokulturních souvislostech. Přehledná, naprosto pochopitelná kniha, která by v rámci tématu určitě neměla zapadnout.

Silmarien
05.03.2018 3 z 5

Historicko-teologické dielo o postavení žien v kresťanstve naprieč dejinami. Švajčiarsky liberálny teológ rozoberá postavenie žien (primárne) v katolíckej cirkvi od jej počiatkov až do 21. storočia a volá po rovnoprávnosti žien a po ich začlenení do všetkých štruktúr v RKC a pravoslávnej cirkvi. Svoje tvrdenia podkladá veršami z Biblie, prácami rôznych mysliteľov i novšími štúdiami.

Kniha Žena v kresťanstve v seznamech