Žena z horného poschodia přehled
Claire Messud
Spoveď ženy, ktorú prebudila, premenila a napokon opustila túžba po úplne inom svete, ako bol ten jej. Nástojčivý, intímny a prenikavo emocionálny tón tohto rozprávania vás tiež premení a prebudí – a nikdy vás neopustí. Nora Eldridgeová je spoľahlivá, hoci nenápadná priateľka a susedka, zakaždým v pozadí a na okraji úspechov iných ľudí. Príchod rodiny Shahidovcov – fešáka Skandara, libanonského intelektuála, elegantnej Sireny, talianskej umelkyne, a ich syna Rezu – ju však vtiahne do komplikovaného a fascinujúceho nového prostredia. Hľadá šťastie a aj ho nachádza, ale najskôr musí prekročiť svoj tieň. Potom však zasiahnu Sirenine bezohľadné ambície a nasleduje ničivá zrada.... celý text
Literatura světová Novely
Vydáno: 2020 , InaqueOriginální název:
The Woman Upstairs, 2013
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Žena z horného poschodia. Přihlašte se a napište ho.
zpočátku jsem čekal, že se příběh bude vyvíjet úplně jinak (téma islámského světa, nebo střet pedagogických názorů apod.), pointa mě skutečně překvapila
oddychová četba na léto s kapkou zamyšlení
Příběh lásky a zrady mě chytil za srdce. Jde o psychologický příběh ženy, která si připadá osamělá. Žije sama bez přítele, nemá děti, jen své povolání a pokouší se stát se umělkyní. Nad knihou se musí přemýšlet. Rozhodně nejde jen o ženský románek, ale naopak o velmi důvěrný pohled do nitra obyčejné ženy, jejích snů, představ o životě, ale i vášně a touhy. Nora se upne na rodinu, ve které nachází vše, o čem dosud snila. Konečně doufá, že našla smysl života, když kruté zklamání v ní probudí vztek a zároveň jí pomůže najít sílu a překonat sama sebe.
Knižní novinky (25. týden)
15.06.2020
Připravované knižní novinky (16. - 22. 2.)
15.02.2015
Kniha Žena z horného poschodia v seznamech
2015 | Žena z horního patra |
2008 | Císařovy děti nemají šaty |
2019 | Dievča v plameňoch |
Kniha bavila veľmi- popisy postavy, ktorej sa v podstate nič také neudeje, ale to je len zdanie- každý má svoj vlastný život a to, čo sa niekomu môže zdať ako fádny, nudný život učiteľky, môže byť pre tú učiteľku jediným životom. Veľmi sa mi páčilo ako Mesudová porovnáva perspektívu Nory a rodiny Šahídovcov- to, čo pre Noru bol obrat v živote, tak bol napríklad pre iné postavy ničím výnimočné obdobie. (Nechcem vyzradzovať viac, aby som nespoilerovala.)
"V živote môžeme občas cestovať naprieč svetmi či storočiami a pritom nespraviť ani krok. A niekedy tých krokov urobíš nespočetné množstvo, a svet je stále rovnaký."
"Určite poznáte zo školy alebo z univerzity tie chvíle, keď sa človeku zdá celý vesmír ako jeden obrovský plán usporiadaný tak, že román, ktorý si čítate večer v posteli, je prepojený s vašou prednáškou astronómie, s tým, čo ste počuli v rádiu, s tým, o čom hovoril kamarát v jedálni počas obeda- a potom, je to len na chvíľku, ale akoby sa nadvihlo viečko zo sveta, ako strecha domčeka pre bábiky a vy môžete nahliadnuť, aké by to bolo vidieť ho zhora celý- nádhera, ktorá priam pôsobí závrat. A potom to viečko zapadne späť a vy spadnete s ním a opäť je nastolená vláda všednosti."