Ženy, které běhaly s vlky přehled

Ženy, které běhaly s vlky
https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/297945/bmid_zeny-ktere-behaly-s-vlky-TYd-297945.jpg 4 382 382

Kniha seznamuje s mýty a příběhy archetypů divokých žen. Pozoruhodná kniha o psychologii žen nazvaná Ženy, které běhaly s vlky ztělesňuje přednosti i problémy soudobé jungiánské literatury. Kladné body nasbírá téměř zadarmo: ponoří se do nevysychajícího pramene životní tematiky symbolizované v pohádkách a o zajímavost je postaráno. Co musí autorka dodat, je tvar textu, smysl knihy a snad budeme-li si klást vyšší nároky - i objevnost pohledu na život. I zde projevila Američanka Clarissa Pinkola Estésová nadání. Přesto tvar, smysl a objevnost zároveň pokulhávají, odhalujíce slabiny podobných projektů.... celý text

Duchovní literatura Esoterika, astrologie, okultismus Mytologie
Vydáno: , Pragma
Originální název:

Women Who Run With the Wolves, 1992


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ženy, které běhaly s vlky. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (97)

cubeice
07.09.2024 2 z 5

Úvod knihy naprosto strhující, za ten dávám plný počet. Když ale došlo na rozbor první pohádky, kleslo mé hodnocení na odpad. I když jsem se o tom snažil dumat, většinou jsem nedokázal v autorčině vysvětlení vidět to samé co ona, ba v mnohých archetypech - segmentech příběhů - vnímám dokonce opak. A tak se pomalu ale jistě odkláním od knih, které na základě mýtů, legend, pohádek atd. vykládají archetypy chování a návody osobního rozvoje aktuálních i pro dnešní dobu. Tato kniha k tomu notně přispěla. Posílila ve mně pocit, že výklady všech těch příběhů jsou vždy spekulativní a nejdou zobecňovat, (12 pravidel pro život, Ukováni v temnotě atd.) protože si v nich každý může najít a najde svou vlastní interpretaci. A to mám mýty, legendy i pohádky opravdu rád.

sona8864
02.05.2024 4 z 5

To je kniha na dlhé roky a postupné "trávenie". Ja mám vydanie z roku 1999 a doteraz som ju vlastne neprečítala celú. Vraciam sa však k nej a vyberám veci, ktoré ma v danom čase oslovia a ktoré aktuálne potrebujem. K niektorým pasážach sa po rokoch vrátim, prečítam ich znovu a ajhľa, konečne rozumiem. Je naozaj písaná dosť poetickým zložitým jazykom, ale myslím, že tá forma k starým príbehom patrí.
Podobne výživná kniha o osobnom raste a premenách vekom u žien aj mužov je kniha od Gail Sheehy - Průvodce dospělostí. Tiež z r.1999 a na dlho. Tá je ale vecnejšia a zrozumiteľnejšia. Odporúčam obidve, dobre sa dopĺňajú.


Zemlja
28.08.2023 3 z 5

Bavilo mě to, co souviselo s archetypy v literatuře. Vše je ale strašně zdlouhavé, natahované, a totéž několikrát opakované.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (19. - 25.11.)

19.11.2018


Citáty z knihy (3)

Nespoutaný život a divoká žena jsou dva ohrožené druhy.


Nevkročíš-li do lesů, nikdy se nic nestane a tvůj život nikdy nezačne.


Musíme vkročit do té špíny a hledat drahocenné dary, které pod vším tím nánosem leží.


Kniha Ženy, které běhaly s vlky v seznamech

v Právě čtených131x
v Přečtených516x
ve Čtenářské výzvě29x
v Doporučených57x
v Knihotéce372x
v Chystám se číst756x
v Chci si koupit189x
v dalších seznamech7x