Žert přehled
Milan Kundera
První román dosavadního básníka, dramatika a esejisty, snažící se účtovat s osudovou dobou našeho dění v letech 1948 až 1964. Hrdina románu patří ke generaci těch čtyřicátníků, kteří po roce 1948 nadšeně podlehli nástupu nových idejí a nové víry a pak při novém hodnocení, nových pohledech politických i kulturních dostali se „pod kola dějin“. Tragický obraz doby a smutných osudů, současně však příběh groteskní a ironický.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Žert. Přihlašte se a napište ho.
Chtěla jsem si rozšířit obzory o nějakou tu "klasiku", která se mi před lety před maturitou nechtěla číst. Dosti drsný a neveselý žert, ale stojí za přečtení.
„„Vyznavači radosti bývají většinou ti nejsmutnější lidé.““
„„Mluvívá se o láskách na první pohled, jsem si příliš dobře vědom toho, že láska má sklon vytvářet sama ze sebe legendu a zpětně mytizovat své počátky.““
„„Pochopil jsem, že člověk nemá, co by ztratil, že všude je jeho místo, všude tam, kam šel Ježíš což znamená všude mezi lidmi.““
Kniha Žert v seznamech
v Přečtených | 4 428x |
Morava Ostrava česká literatura studenti 60. léta 20. století PTP (Pomocné technické prapory) Moravská OstravaAutorovy další knížky
2006 | Nesnesitelná lehkost bytí |
1969 | Žert |
1970 | Směšné lásky |
1979 | Život je jinde |
1993 | Nesmrtelnost |
Příběh, ze kterého mě mrazí, jen na něj vzpomenu. Špičkové psaní (a proto i čtení), nádavkem filmové zpracování, které patří k jednomu z nejlepších filmů české provenience. Za mě patří do Top 10 české literatury (a potažmo filmu).