Židovská mystika přehled
Vladimír Sadek
Publikace seznamuje širší čtenářskou obec s židovskou mystikou a s jejími přesahy do univerzálních hodnot a myšlenek. Prof. Vladimír Sadek představuje kabalu v historickém vývoji, který ovlivňuje i dnešní tradiční židovské věřící skupiny. Pozoruhodnými pasážemi textu jsou kapitoly, které připomínají postavu a dílo známého pražského rabína Jehudy Livy ben Becalela, zvaného rabi Löw.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Židovská mystika. Přihlašte se a napište ho.
Profesor Sadek vytvořil knihu Židovská mystika na základě svých pravidelných přednášek na Karlově univerzitě. Když uvážím, jak dobře se to četlo, tak stejně dobře, ne-li lépe, se musel prof. Sadek poslouchat. Jde o základní uvedení do problematiky židovské mystiky vč. vymezení terminologie a samotné definice kabaly. Jako po pomyslném Jákobovu žebříku, krok po kroku a v logické návaznosti prof. Sadek seznamuje s nejdůležitějšími kabalistickými texty a jejich autory pocházejících z různých časových období a z různých koutů světa. Poměrně významná část textu je věnována Maharalovi a dvoum proudům židovské mystiky. Jedním z nich je sabatianismus a jeho zakladatel Šabtaj Cvi. Tím druhým chasidismus. O Baal Šem Tovi a rabi Nachmanovi bych mohla číst snad neustále. Hudba, zpěv a tanec jsou v chasidismu náboženským prožitkem. Tato přirozená radostivost je mi velmi blízká a nikdy mě nepřestane fascinovat. Stejně jako samotný chasidismus. Knihu určitě doporučuji k přečtení.
----------------------
"Největší moudrostí je nebýt vůbec moudrým."
rabi Nachman z Braclavi
Kniha Židovská mystika v seznamech
2005 | Židé. Dějiny a kultura |
2003 | Židovská mystika |
1992 | Židovská mystika v Praze |
2009 | Doteky duše |
1992 | Židovské dějiny, kultura a náboženství |
tato utla knizocka je pre mna fenomen. je to opatovne zaklad a extrahovane z extrahovaneho ale podstatne body su dostatocne vysvetlene pre vhlad do temy zidovskeho mysticizmu