Zimní včely přehled
Norbert Scheuer
Je mi smutno po včelách. Utýraly je nenávistné armády. Jsou poslední měsíce druhé světové války. Bývalý gymnaziální učitel latiny a řečtiny Egidius Arimond žije osaměle v městečku Kali nedaleko hranic s Belgií. Jeho hlavní zálibou a jediným zdrojem příjmů je včelařství. Kromě vášně pro včely a krásné ženy zdědil Egidius po svých předcích také epilepsii. V nacistickém Německu je pro něj toto onemocnění stigmatem, kvůli němuž byl suspendován z učitelského místa a donucen ke sterilizaci. Stále se však nad ním vznáší hrozba eutanazie, před kterou ho chrání bratr Alfons, letecké eso luftwaffe. Jako jeden z mála mužů, kteří nebyli povoláni na frontu, využívá situace a svádí jednu ženu za druhou. Skrývá však ještě nebezpečnější tajemství: díky své vynikající znalosti členitého terénu v pohraničí pomáhá pronásledovaným Židům utéct do Belgie. Scheuer napsal křehký protiválečný román plný kontrastů – ticha včel a nacistických fanatiků, osamělosti a touze po lásce.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno:Originální název:
Winterbienen, 2019
Interpreti: Lukáš Hlavica
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zimní včely. Přihlašte se a napište ho.
![esma esma](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/146926/m_esma-Hz4.jpg?v=1561926370)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Líbilo se mi povídání o včelách, bylo velmi zajímavé. Život Egidia a jeho včel se odvíjel k oboustranné spokojenosti : Egidius se staral a včelky přinášely užitek jemu i přírodě. A pak do příběhu vstoupí čas : zima 1943 a 1944 a místo : hornické německé městečko u belgických hranic a péče o včely se najednou stává druhotnou linkou a hlavní je život civilistů za války. Autor nám vše přibližuje prostřednictvím krátkých deníkových záznamů, které si jeho hlavní hrdina vede. I přes jejich strohost a mnohdy až úspornost, jsou Zimní včely plné odkazů na nesmyslnou a nebezpečnou hru lidí na válčení.
Kniha Zimní včely v seznamech
v Mé knihovně | 100x |
Moc se mi příběh líbil, zejména povídání o včelách a jejich životě. Zapůsobilo na mě, jak převáděl židy na hranice, jeho nemoci.
Dojemné, trpké o nesmyslnosti válek, v kterých trpí hlavně obyčejní lidé.