Zimní včely přehled
Norbert Scheuer
Je mi smutno po včelách. Utýraly je nenávistné armády. Jsou poslední měsíce druhé světové války. Bývalý gymnaziální učitel latiny a řečtiny Egidius Arimond žije osaměle v městečku Kali nedaleko hranic s Belgií. Jeho hlavní zálibou a jediným zdrojem příjmů je včelařství. Kromě vášně pro včely a krásné ženy zdědil Egidius po svých předcích také epilepsii. V nacistickém Německu je pro něj toto onemocnění stigmatem, kvůli němuž byl suspendován z učitelského místa a donucen ke sterilizaci. Stále se však nad ním vznáší hrozba eutanazie, před kterou ho chrání bratr Alfons, letecké eso luftwaffe. Jako jeden z mála mužů, kteří nebyli povoláni na frontu, využívá situace a svádí jednu ženu za druhou. Skrývá však ještě nebezpečnější tajemství: díky své vynikající znalosti členitého terénu v pohraničí pomáhá pronásledovaným Židům utéct do Belgie. Scheuer napsal křehký protiválečný román plný kontrastů – ticha včel a nacistických fanatiků, osamělosti a touze po lásce.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2023 , TympanumOriginální název:
Winterbienen, 2019
Interpreti: Lukáš Hlavica
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zimní včely. Přihlašte se a napište ho.
Audiokniha.
Spočiatku ma knižka bližšie nezaujala, prišla mi mdlá a monotónna. Pritom knihy písané formou denníkových záznamov vyhľadávam. Myslím, že tomu nepomohlo ani prerozprávanie prostredníctvom audioknihy. Najväčší zážitok mi poskytol vhľad do života včelstiev.
Postupne sa však dej krásne rozvinul. Odohráva sa v nemeckom mestečku v blízkosti belgických hraníc na konci 2. svetovej vojny.
Osobné peklo včelára Egidiusa Arimonda, postihnutého epilepsiou, sa prelína s obludným systémom nacistického Nemecka, zmietajúceho sa v predsmrtnom kŕči.
Záver knižky silný. Stále nad ním rozmýšľam a je mi z toho smutno.
Odporúčam.
"Zimní včely brzy uhynou, vypadají uboze. V dlouhých mrazivých měsících se vydaly ze všech svých sil; plahočily se ve prospěch společenství a jejich drobná tělíčka už jsou celá olysalá, křidélka opotřebovaná a zpřelámaná. Sestry je vyhodí z úlu, sezobnou je kosi a sojky. Letní včely, které přijdou po nich, jsou o něco silnější a mají lesklé hnědé chloupky, na rozdíl od svých sester žijí však jen čtyři týdny."
"Jsou dny, kdy není nic, prostě nic; včely, uléhají jedna ke druhé, hřejí se a spí v mé hlavě, a já jsem celou dobu přímo mezi nimi."
Kniha Zimní včely v seznamech
Příběh knihy Zimní včely jsem ocenila vlastně až po dočtení. Je to hluboce promyšlené a dojemné, ale jazyk, kterým je to psané je na mě až příliš lyrický a poetický, což samozřejmě může být pro jiné čtenáře naopak výhodou.
V knize je hodně metafor, symbolů a obrazného vyjadřování, především z včelí tématikou, to se mi líbilo hodně a je to opravdu hodně zajímavé.
Nejvíc si ale cením přiblížení psychologie hlavní postavy, která je motivovaná vlastním zhoršujícím zdravotním stavem překračovat tehdejší zákony a vystavovat se smrtelnému nebezpečí.
Není to asi knížka pro nevyzrálé čtenáře, ale je opravdu krásná a hluboká.