Zimní včely přehled

Zimní včely
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544119/bmid_zimni-vcely.jpg 4 191 191

Je mi smutno po včelách. Utýraly je nenávistné armády. Jsou poslední měsíce druhé světové války. Bývalý gymnaziální učitel latiny a řečtiny Egidius Arimond žije osaměle v městečku Kali nedaleko hranic s Belgií. Jeho hlavní zálibou a jediným zdrojem příjmů je včelařství. Kromě vášně pro včely a krásné ženy zdědil Egidius po svých předcích také epilepsii. V nacistickém Německu je pro něj toto onemocnění stigmatem, kvůli němuž byl suspendován z učitelského místa a donucen ke sterilizaci. Stále se však nad ním vznáší hrozba eutanazie, před kterou ho chrání bratr Alfons, letecké eso luftwaffe. Jako jeden z mála mužů, kteří nebyli povoláni na frontu, využívá situace a svádí jednu ženu za druhou. Skrývá však ještě nebezpečnější tajemství: díky své vynikající znalosti členitého terénu v pohraničí pomáhá pronásledovaným Židům utéct do Belgie. Scheuer napsal křehký protiválečný román plný kontrastů – ticha včel a nacistických fanatiků, osamělosti a touze po lásce.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: audiokniha , Tympanum

Winterbienen, 2019

Interpreti: Lukáš Hlavica

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zimní včely. Přihlašte se a napište ho.

kalinkacz
05.03.2025 3 z 5

Německý spisovatel Norbert Scheuer je známý díky svému románu Zimní včely, já od něj ale jako první četla loni jeho novinku Mutabor. Ta nesbírala jen nadšené recenze, ale mně osobně přišla hodně zajímavá a svým způsobem mě bavila.
Zimní včely jsou ale mnohem pozitivněji hodnocené než Mutabor, a i mně byly hojně doporučovány.
Celá kniha je psaná formou deníkových zápisků jednoho muže na konci druhé světové války. Jeho dny se točí okolo včelaření, které ho velmi baví, uvažováním o životě a pozorováním a popisováním válečných letounů. Do toho chodí do knihovny a pátrá po svých předcích z 15. století a snaží se co nejvíce pomáhat Židům.
Celou knihou také prochází téma epilepsie...
Zimní včely jsou bezesporu zajímavá kniha, která se mi díky formě deníkových zápisků velmi dobře četla.
Jen bohužel musím konstatovat, že jak nejsem včelař a ani si nelibuju ve válečných letounech, tak mnoho pasáží šlo mimo mě...
Za přečtení ale kniha rozhodně stojí, jen díky svým tématům nemusím sednout každému.

Maanna
23.02.2025 4.5 z 5

Strohé deníkové záznamy bez velkých emocí a patosu zachycují každodennost konce války na severu Německa člověka, který válku vlastně neměl přežít. Není to velký hrdina, jen se snaží přežít, jak nejlépe umí. Bez ohledu na hrůzy kolem pak sledujeme pravidelný koloběh života včel díky kterým hrdina příběhu přežívá a může i pomáhat druhým. Tento jednoduchý příběh mě zasáhl víc než slavnější ždímačky emocí.

janina66
09.02.2025 audiokniha 4.5 z 5

Moc se mi příběh líbil, zejména povídání o včelách a jejich životě. Zapůsobilo na mě, jak převáděl židy na hranice, jeho nemoci.
Dojemné, trpké o nesmyslnosti válek, v kterých trpí hlavně obyčejní lidé.

Kniha Zimní včely v seznamech

v Mé knihovně103x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)