Žití, snění, umírání: Praktická moudrost z Tibetské knihy mrtvých přehled
Rob Nairn
Proslulý starobylý tibetský text Bardo Thödol (Tibetská kniha mrtvých), za jehož autora je tradičně považován guru Padmasambhava (8. stol., tib. Guru Rinpočhe), je kniha mnoha významů. V první řadě je to však praktická příručka, kterou tradičně předčítá lama zemřelému, aby jej vedl k osvobození mysli od iluze v tzv. bardu smrti. Ukazuje, že i smrt může být tvůrčí a osvobozující zkušeností. Proto je text této knihy považován za jednu z nejhlubších duchovních nauk na světě. Jihoafrický psycholog a učitel meditace Rob Nairn studuje tibetský buddhismus čtyřicet let. Ve své nejnovější knize nabízí moderní psychologický pohled na problematiku vědomého snění a dobrého umírání i různých stavů smrti.... celý text
Duchovní literatura Náboženství
Vydáno: 2007 , DharmaGaiaOriginální název:
Living, Dreaming, Dying: Wisdom for Everyday Life from the Tibetan Book of the Dead, 2003
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Žití, snění, umírání: Praktická moudrost z Tibetské knihy mrtvých. Přihlašte se a napište ho.
Moudrá kniha o fenoménu, který se snažíme mermomocí a poměrně úspěšně vytěsňovat, o smrti. Je dobré přečíst si na umírání a smrt také jiný názor, a zapřemýšlet o něm.
Kniha Žití, snění, umírání: Praktická moudrost z Tibetské knihy mrtvých v seznamech
buddhismus Tibet posmrtný život umírání tibetský buddhismus tibetská literatura
2007 | Žití, snění, umírání: Praktická moudrost z Tibetské knihy mrtvých |
2012 | Klidná mysl. Uvedení do buddhismu a meditace |
Nesmírně cenná kniha, která mluví o tom, co se s námi děje před smrtí a po ní, hledisko je buddhistické, je také plná rad, doporučení a vysvětlení. Jeden z nejlepších průvodců umíráním, bdělým a pozorným. Další bych doporučila Tibetskou knihu o životě a smrti od Sogjala Rinpočeho, Ole Nydahlovu O smrti a znovuzrození, speciál časopisu Buddhismus dnes o smrti z července 2003, Rady jak umírat a žít lepší život od Dalajlámy - popsal velmi přesně fáze umírání a těsně po něm. A jelikož to nemine nikoho, je dobré být co nejvíce připraven a na smrt myslet, myslet na vše, co s ní je spojeno a být ukotven v jejím přijetí, pokud možno. Umřít dobře - to je nesmírně důležité, vždyť naši předkové se modlili o šťastnou hodinu smrti. V tom je obsaženo vše.