Žítkovské bohyně (2013) | Databáze knih

Žítkovské bohyně přehled

Žítkovské bohyně
https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/152060/bmid_zitkovske-bohyne-2Zl-152060.jpg 4 7330 7330

Fascinující příběh o ženské duši, magii a zasuté části naší historie. Vysoko v kopcích Bílých Karpat žily odedávna ženy obdařené výjimečnými schopnostmi. Uměly léčit a pomáhat s kdejakým trápením, uměly poradit v nesnázích a také prý viděly do budoucnosti. Říkalo se jim bohyně a své umění si předávaly z generace na generaci. Dora Idesová patří k posledním z rodu žítkovských bohyní. Jejich umění se však nenaučila, vystudovala etnografii a rozhodla se napsat o nich rozsáhlou vědeckou studii. Na konci devadesátých let objeví v pardubickém archivu ministerstva vnitra operativní svazek StB vedený na vnitřního nepřítele — její tetu, bohyni Surmenu. Dora rozplétá osudy žítkovských žen a s překvapením zjišťuje, že ačkoli se sama bohyní nestala, je i ona nedílnou součástí tajemné tradice… Cena Josefa Škvoreckého 2012; Český bestseller 2012 2. vydání... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Žítkovské bohyně. Přihlašte se a napište ho.

RomanaRybná
01.02.2025 4.5 z 5

Velmi čtivá kniha, která ve vás zůstane. Dlouho jsem o ní přemýšlela.

Tamal
26.01.2025 5 z 5

Naprosto mě to pohltilo. Skvěle napsaný. Navštívila jsem kraj Bílých Karpat ještě než jsem věděla o knize. Krajina je to opravdu magická.
Jen opět ten smutný osud lidí, se kterým si komunisti krutě zahráli.
Když jsem četla, jak ve spolupráci s lékaři psychiatry ( dokonce známých jmen!! ) dokázali dostat člověka do ústavu, odkud odešli již jen na cestu poslední, musí být člověk 1000x vděčný za demokracii.
Děkuji autorce za přiblížení tématu o těchto výjimečných ženách.

terinkha
14.01.2025 5 z 5

40/2024
Rok 2024 jsem završila touhle libovkou, která na mě z knihovny v obýváku koukala už několik let. A teda, jsem já to ale trubka!
Bylo to skvělý. Ponořila jsem se do osudů bohyň okamžitě, byla jsem zvědavá, jaký osud má Dora, co všechno ji potkalo a hlavně, kam to všechno povede...
Pohltilo mě to dokonale a na konci jsem jen tupě zírala na poslední stranu...To přece není možný! Kdo to udělal?!
Bílou vodu pořád hodnotím o fous lépe, každopádně bohování si rozhodně zaslouží vaši pozornost, protože je to magický.
Plnej počet, nemůžu jinak!

100 nejčtenějších knih roku 2024

27.12.2024

100 nejčtenějších knih roku 2022

27.12.2022

50 nejčtenějších knih letošních prázdnin (2022)

04.09.2022

Více souvisejících novinek je uloženo v archivu.

Čím větší dar, tím trpčí život a horší smrt.

Pro nějaký kádrový posudek se přece vlastní mámy nezavrhují.

Protože cesta, kterou bohyně vidí, není uzavřená a kolo osudu se může pootočit jinam každičkou chvíli. Takový je řád, který bohyně nikdy neporušují.

Ocenění knihy (4)

2018 - Premio Salerno Libro d’Europa
2013 - Česká kniha (cena čtenářů)
2013 - Magnesia Litera (Cena čtenářů)
2012 - Cena Josefa Škvoreckého

Kniha Žítkovské bohyně v seznamech