Živá púšť přehled

Živá púšť
https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/274557/bmid_ziva-pust-aYD-274557.jpg 4 2 2

Román, ktorého názov je navonok protirečivý, vyjadruje vzťah obyvateľov malej dediny na okraji púšte k nekonečnému nepriateľskému priestranstvu, ktoré ich obklopuje, ale ktoré ich súčasne zachraňuje, keď príde obdobie sucha, potoky a pramene vyschnú a záhrady spustnú. Vtedy sa stanú kŕdle púštnych jarabíc a stáda gaziel jedinou obživou dedinčanov. Púšť má však svoje pravidlá, ktoré musí poznať každý, kto v nej chce prežiť. Muníf si zvolil za hrdinu svojho románu dedinského čudáka, poľovníka Assáfa. Assáf sa hlboko zžil s prírodou a vie, že zver nemožno beztresne vybíjať, lebo so zánikom života na púšti zanikne aj život tých, ktorí od nej závisia. Assáfovým príbehom autor rámcuje krátke poviedky o vzťahu človeka a zvieraťa a o protiklade medzi nespravodlivým svetom ľudí a spravodlivým a čistým svetom zvierat.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Pravda
Originální název:

An-Niháját , 1977


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Živá púšť. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (1)

Jizi
08.10.2020 4 z 5

Jedna z mála možností nahlédnout do tvorby jednoho z nejvýraznějších prozaiků pouště v téměř domácím jazyce.
Abdarrahmán Muníf byl považovaný za hlas, který představil nový žánr fikce zachycující reálnou sociální, ekonomickou a politickou podobu arabské společnosti.
Nejinak je tomu v útlounké Živé púšti, příběhu vesnice nacházející se v nejmenované pouštní zemi, která si žije svým každodenním životem a řeší každodenní problémy spojené s odchody mladých do měst a trpělivě čeká, až si na ni pohlavárové vzpomenou a postaví slibovanou přehradu, aby její obyvatele přestal sužovat nedostatek vody. Papalášům je však vesnice dobrá akorát k tomu, aby si sem přijeli zalovit.
Živou púšť (v orig. An-Niháját nebo-li Konce) bychom mohli bez nadsázky označit za ekologickou novelu, která jasně hovoří o tom, že pokud se lidé nepřestanou chovat k životnímu prostředí surově, nenasytně a bezohledně, staré pořádky zemřou a to co přijde pak, nebude lepší. Kdeže.
Je to i příběh o lásce ke zvířatům a o tom, jak nepochopitelně arogantně se k nim lidé dokážou chovat.V Munífově díle poušť ožívá a my máme díky němu jedinečnou možnost představit si i něco jiného, než jen wádí plná negramotů, ropy a plivajících velbloudů.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Živá púšť v seznamech

v Přečtených2x
v Knihotéce2x
v Chci si koupit2x

Autorovy další knížky

Abdarrahmán Muníf
saúdskoarabská, 1933 - 2004
1986  40%Svet, ktorý nie je na mape
1989  80%Živá púšť