Život a osud přehled
Vasilij Grossman
Veľkolepá historická epopeja V. Grossmana - Život a osud je označovaná za najstrhujúcejšie a najpravdivejšie dielo o Veľkej vlasteneckej vojne, predovšetkým o Stalingradskej bitke, aké kedy vyšlo. Niektorí historici ho prirovnávajú k dielu L. N. Tolstého Vojna a mier. Román bol v čase svojho vzniku prísne zakázaný a nemohol byť uverejnený. Nadväzuje na dielo Posledná hranica. Priestorovým ohniskom románu je Stalingradská bitka. Svojráznym spôsobom sa k nej ako lúče zbiehajú príbehy množstva postáv z iných priestorových rovín, pričom oblúk siaha od nemeckého koncentračného tábora po sovietsky, od zákopu po generálny štáb, od frontu po zázemie. Ťarchu tohto boja vzal na seba ľud, ktorý neplatil krvou iba za priamy zápas s fašizmom, ale aj za Stalinove zločiny, za kruté omyly neschopných veliteľov.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2008 , Ikar (ČR)Originální název:
Žizň a suďba, 1959
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Život a osud. Přihlašte se a napište ho.
Chronologický chaos. Strašlivě moc lidí se strašlivě nezapamatovatelnými jmény.
Příběhy silné, jak jinak. Prolínají se a pronásledují. Tak u poloviny jsem byla schopna je sledovat. Na druhý poslech to bude možná lepší.
Poslech ušel. Myslím rychlost a kvalita, ano.
Literární skvost, podle mě největší román 20. století. Pokládám toto dílo (i s prvním dílem Za Volhou není země) za stejně velkolepý román, jaký pro 19. století je Vojna a mír. Množství postav zajišťuje velmi plastický obraz válečného Sovětského svazu. Objevuje se zde fronta, boje ve Stalingradu, Gulag i holocaust. Velmi důležité je, že Grossman se přestal bát a psal tak, jak to cítil. Proto se zde objevuje sovětský antisemitismus i odlidštění totalitní moci, zvláště v armádě. Nelze než doporučit.
Kniha Život a osud v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) ruská literatura válečné zločiny pronásledování bitva o Stalingrad (1942-1943) Velká vlastenecká válka perzekuce válečné oběti komunistický režim reportážní romány
2008 | Život a osud |
1999 | Panta rhei |
1961 | Za Volhou není země |
2007 | Spisovatel ve válce: Vasilij Grossman s Rudou armádou 1941 – 1945 |
1947 | Stalingrad |
Mrzí mě to, ale po 150 str. jsem ji odložila, i když je to určitě dobrá kniha o 2. sv. válce. Strašně postav, různá místa, nikdy jsem nevěděla, kdo je kdo. Ještě to šlo, když to bylo o civilním obyvatelstvu, ale ve vojenským prostředí jsem byla ztracená. Ale snažila jsem se. Možná na ni ještě dojde.