Život a smrt Harryho Oakese přehled
Geoffrey Bocca
Román o pohnutém životě, skvělém vzestupu a záhadné smrti objevitele jednoho z největších zlatých dolů na světě.
Literatura světová Romány
Vydáno: 1965 , PráceOriginální název:
The Life and Death of Harry Oakes, 1959
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Život a smrt Harryho Oakese. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Život a smrt Harryho Oakese v seznamech
vraždy životopisy, biografie zlatokopectví
Skrýt reklamy
Životopis objevitele druhého největšího zlatého dolu na západní polokouli Harryho Oakese podaný románovou formou je příběhem (a teď cituji) o tom, jak marná je někdy podnikavost, jak klamné je bohatství a jak falešné jsou svody zlata. Geoffrey Bocca ve svém odhalování povahy Harryho Oakese nejde příliš do hloubky a většinu životních peripetií tohoto muže jen povrchně nastíní. Těžiště knihy tak spočívá v oné tragické události, jíž je zcela pochopitelně násilná smrt Harryho Oakese a následné obvinění údajného vraha. Koneckonců právě tato část celého vyprávění je bezpochyby nejdramatičtější pasáží Boccova románu, který je jinak suchopárně dokumentární a emočně odtažitý. Ať už autor píše o drsných zlatokopech, bahamské zbohatlické smetánce, válce, lásce, rasových nepokojích či otřesné vraždě používá stále stejně plochý styl nezúčastněného pozorovatele. Proto je Život a smrt Harryho Oakese román, který nevypráví, nebo také literatura faktu, která se až tolik nezabývá fakty. Pravda je někde mezi, stejně jako hodnocení.