Život nelze popravit přehled
Ludwig Renn
Román popisuje události v Německu od ledna 1933, kdy byl Adolf Hitler jmenován říšským kancléřem. Ludwig Renn byl v roce 1933 v Německu odsouzen k 30 měsícům vězení a v roce 1936 uprchl do Švýcarska.
Romány Literatura naučná
Vydáno: 1937 , J. HamplOriginální název:
Vor großen Wandlungen, 1936
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Život nelze popravit. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Život nelze popravit v seznamech
v Mé knihovně | 1x |
1957 | ![]() |
1965 | ![]() |
2010 | ![]() |
1929 | ![]() |
1958 | ![]() |
Ludwig Renn byl šlechtic, homosexuál a radikální komunista a toto vše promítl do svého díla. Kniha nemá kapitoly, krátké, spolu nesouvisející odstavce, jsou odděleny několika prázdnými řádky. Tak jako je rozdělená německá společnost, jsou rozdílní i hrdinové románu. Karel Bulte a Werner Pross jsou komunisté, zchudlý hrabě Oetting je u SA, rytmistr Hadrian von Herb sní o starých časech. Příběh se odehrává v krátkém období od ledna 1933 až do července 1934, kdy v Rakousku pučisté zastřelili kancléře Dollfusse. Krátce jsou popsány tehdejší události - střety komunistů s nacisty, teror SA, zapálení říšského sněmu, Noc dlouhých nožů.
"Krev ať teče, až to stříká.
Ať žije vůdce, nacirepublika!"
V době těchto událostí byl v SSSR strašlivý hladomor, při kterém zemřelo okolo 5 miliónů lidí. Knihu napsal autor v roce 1936, moc dobře tedy věděl o hrůzách stalinismu. Přesto jeho víra v dobro komunismu byla neochvějná a prostupuje celým románem.