Život s vysokou inteligenciou přehled
Monika Stehlíková
VYSOKÁ INTELIGENCIA sa v povedomí ľudí automaticky spája s úspechom a dokonalým životom. Málokomu napadne, že to však môže byť úplne naopak. Pokiaľ nadaní ľudia správne neporozumejú svojej odlišnosti a jedinečnosti, môžu prežiť život plný utrpenia, problémov, nepochopenia, odmietania a predstierania. PRÍLIŠ INTELIGENTNÍ ľudia sa často cítia osamelo, trpia nedostatkom sebadôvery a až prílišnou citlivosťou a zraniteľnosťou. Cítia sa, akoby pochádzali z inej planéty. Tým, že majú odlišný spôsob myslenia a prežívania, bývajú mnohokrát nepochopení, čo vedie k ešte väčšiemu uzatváraniu sa do seba. TÁTO VÝNIMOČNÁ KNIHA odhalí nadaným cesty k nájdeniu šťastia, sebarealizácie a naplno prežitému životu. Čím skôr ich spoznajú, najideálnejšie už v detskom veku, tým menej času v živote premárnia zbytočnými pokusmi byť ako ostatní a neustále sa prispôsobovať. Autorka, skúsená lektorka a terapeutka, veľmi empaticky a z osobnej skúsenosti prináša komplexne spracovanú problematiku nadaných dospelých a detí.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Život s vysokou inteligenciou. Přihlašte se a napište ho.
Asi nejromantičtější dárek k narozeninám.
Já vím, že to není zcela relevantní komentář :-)
Velmi empaticky napsaná kniha k pochopení talentovaných a nadaných. Odborná ale i plná milých myšlenek do života. Zároveň usnadňuje i vnímání "sebe sama jako nadaného"
Kniha Život s vysokou inteligenciou v seznamech
psychologie IQ, inteligence životní problémy nadání
2016 | Život s vysokou inteligencí |
2018 | Nadané dítě: Jak mu pomoci ke štěstí a úspěchu |
Když jsem objevila tuto knihu, tak jsem se velmi potěšila, že konečně někdo, kdo se tématu vysoké inteligence v dospělosti věnuje, protože to je opravdu téma opomíjené.
Souhlasím s tím, že při čtení si člověk uvědomí, že pocit, že jsem asi z nějaké jiné planety, než celý zbytek tohoto světa, prožívá asi většina lidí s vysokou inteligencí, a že teda v tomto nejsem jediná, kdo tím fakt trpí. I některé další charakteristiky byly fajn, protože mi to vysvětlilo některá má prožívání věcí.
To, co bych naopak knize vytkla, je opravdu relativizování všeho, především teda již zmíněné tvrzení, že nadaný je v podstatě každý, kdo je v něčem dobrý. Pak se ovšem kniha neměla jmenovat Život s vysokou inteligencí, ale spíše život s nadáním, a pak bych ji nejspíše vůbec nečetla. O inteligenci je to opravdu velmi málo, což za mě bylo zklamání.