Život v zahradě přehled
Penelope Lively
Mezi záhony lze kromě plevele a cestiček najít také inspiraci, štěstí a občas i spisovatele. Penelope Lively je nejen oceňovanou spisovatelkou, ale také náruživou zahradnicí. V knize Život v zahradě se obě její vášně propojují: vzpomíná na život strávený v zahradách, ať už během svého dětství v Káhiře, na babiččině zahrádce v Somersetu, nebo ve svých vlastních zahradách v Oxfordshiru a Londýně. A zároveň si vybavuje všechny záhony, na které narazila při svých toulkách po světové literatuře. Život v zahradě je okouzlující kniha, z níž téměř cítíte vůni starého papíru a mokré hlíny. Na stránkách se střídají příběhy spisovatelů a umělců, kteří si stejně jako Penelope Lively nedokázali představit život bez záhonů, květin a bujných keřů, s autorčinými vlastními vzpomínkami, úvahami a postřehy o literatuře, zahradničení a dalších životních radostech. Českého čtenáře může zaujmout, že mezi autorčiny nejoblíbenější knihy s touto tematikou patří Zahradníkův rok Karla Čapka.... celý text
Literatura světová Biografie a memoáry Zahrada
Vydáno: 2019 , HostOriginální název:
Life in the Garden, 2013
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Život v zahradě. Přihlašte se a napište ho.
Potom, co jsem se prokousala nudným úvodem, jsem si myslela, že to nejhorší mám za sebou. Omyl. V podstatě všechny kapitoly byly stejně nezáživné jako úvod. Autorka se v jednotlivostech rýpala jako v záhonech, o anglické literatuře se zas tak nezmiňovala, zato se dost opakovala a neustále vyjmenovávala jména nějakých rostlin, které - jakožto nezahradník - vůbec neznám. Také jsem měla pocit, jako kdyby knížka byla jenom o hromadě snobů - "plebejci" buď mají na zahradě posekaný trávník a bazén, nebo na ní pěstují převážně zeleninu a ovoce, protože z těch kytek se člověk nenají. Po první kapitole jsem vzdala souvislé čtení a knihu jen prolistovala v naději, že najdu nějakou pasáž, která mě zaujme a začtu se. Nestalo se.
Ani nemohu najít ta správná slova chvály této knihy. Potěšila mého zahradnického ducha, procestovala jsem s ní mnohá zahradní zákoutí naší planety a setkala se se zahradnickým umem mnohých osobností z řad malířů či spisovatelů. Se zaujetím cituje autorka našeho milého Karla Čapka a vrací se k němu jako ke spřízněné duši. Kdo nemiluje knihy a květiny, asi mu to nic neřekne, ale já jsem si tuto rozmanitou cestu zahradami nesmírně užila.
Kniha Život v zahradě v seznamech
eseje paměti, memoáry anglická literatura osobnosti zahrady, zahrádky zahradní rostliny zahrádkářství, zahradničení
2019 | Měsíční tygr |
2019 | Život v zahradě |
2001 | V horkých vlnách |
Krásná kniha, zajímavá a je to zase něco jiného, než jsem zvyklá. Spisovatelé opravdu využívají květiny literárním námětem do svých knih a zároveň se jim věnují. Úžasná láska k tomuto koníčku, do kterého dává člověk sílu a čas. Květinou lze i něco říci a to bez použití slov.