Život za cara? Krajní pravice v předrevolučním Rusku přehled

Život za cara? Krajní pravice v předrevolučním Rusku
https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136219/bmid_zivot-za-cara-krajni-pravice-v-pred-GTV-136219.jpg 5 2 2

Protižidovské pogromy, organizování atentátů na politické odpůrce, demagogická hesla a neochvějná věrnost carskému režimu. Takový je tradiční obraz ultrapravice v Rusku před rokem 1917. O této i dalších tvářích radikálně pravicového hnutí detailně pojednává kniha Zbyňka Vydry, která je prvním původním českým zpracováním problematiky pravicového extremismu v carském Rusku. Autor za využití archivních ruských pramenů souhrnně popisuje kořeny ultrapravicové ideologie v konzervativním myšlení 19. stolení, zabývá se formováním stran a spolků od počátku 20. století, soustředí se na vzestup ultrapravého hnutí za revoluce v letech 1905-1907. Vedle situace v Petrohradě a Moskvě se kniha věnuje i poměrům v různých regionech ruské říše (Ukrajina, Povolží, Sibiř), podrobně rozebírá činnost ultrapravice ve Státní dumě, a zejména řeší otázku, proč ultrapravice brzy po strmém nástupu začala stagnovat, postihla ji vážná krize v podobě rozkolu v hlavních stranách, až nakonec za první světové války jako organizovaná síla fakticky přestala existovat. Autor se vedle politických aktivit zaměřil i na otázky kulturněhistorické, na členskou strukturu a každodenní fungování stran, jejich veřejné rituály a symboliku. Jedním z hlavních témat prolínajícím se knihou je fenomén antisemitismu, charakteristický rys ultrapravice v Rusku.... celý text

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Život za cara? Krajní pravice v předrevolučním Rusku. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (2)

Ivan53
08.06.2024 5 z 5

Úplne súhlasím s predošlým komentárom. Ide o skutočne výnimočnú monografiu nielen u nás, ale celosvetovo. Ani v Rusku nebolo doteraz nič podobné spracované (ak nepočítame boľševické knižočky), čo je skutočne zarážajúce. Kniha sa číta dobre, a ak sa nechce človeku čítať celá, vďaka prehľadnému členeniu si vie každý nájsť to, čo potrebuje. Niektorých chýb sa, zdá sa mi, dopúšťa (skutočná) pravica dodnes. Pán Vydra by si zaslúžil nejaký grant na dlhší pobyt v Rusku, aby mohol lepšie prekutrať archívy (keďže ako píše, rozsah monografie bol obmedzený jeho rozpočtom).

Anjin
30.10.2020 5 z 5

Průkopnická práce, která vyčerpávajícím způsobem podává problematiku ultrapravice v politickém životě carského Ruska. Zasazuje ji do historického kontextu, popisuje jednotlivé skupiny, osobnosti, vývoj, symboly, vztah k carovi, dumě apod. Někdy je znát, že autor svou kritiku směřuje z liberálních pozic (na druhé straně, má na to právo, a nijak to nenarušuje objektivitu) - třeba co se týče ultrapravicí navrhovaných reforem - ale přesto nelze než doporučit.


Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Život za cara? Krajní pravice v předrevolučním Rusku v seznamech

v Přečtených2x
v Knihotéce4x
v Chystám se číst2x
v Chci si koupit4x